Buitenspouwblad droogstapelen

Artikel delen

Het Daas ClickBrick®-systeem bestaat uit speciaal op maat gemaakte bakstenen met een groef, die door middel van een RVS-clip aan elkaar verbonden worden. In de hele en halve bakstenen bevindt de groef zich over de volle lengte. De hoekblokken bevatten twee groeven, die niet tot het einde van de bakstenen doorlopen, zodat de groef op de hoek niet in het zicht komt.

Het systeem is geschikt om te worden toegepast in buitenspouwbladen en andere niet dragende wandconstructies, die gekoppeld zijn aan een stabiele achterconstructie. Naast de RVS verbindingsclips bestaat het systeem ook uit speciaal ontwikkelde spouwankers, die ook weer door middel van dezelfde RVS-clip in de groeven van de bakstenen worden vastgezet.

De Daas ClickBrick® bakstenen zijn geperforeerde strengpersstenen, die in verschillende kleuren en structuren geproduceerd kunnen worden. De werkende afmetingen van de bakstenen zijn 240 mm in de lengte en 100 mm in de hoogte. De breedte van de bakstenen is 90 mm, hetgeen resulteert in een buitenblad van slechts 90 mm dik.

Maatvoering

Voor het snel en efficiënt verwerken van ClickBrick gevelstenen is een goede maatvoering essentieel. Een goede maatvoering van de kim voorkomt maatverschillen in de hoogte. Het is raadzaam om de kim van een ClickBrick steen te maken en deze in de specie te zetten. De kim een dag laten uitharden en de voorkant en bovenzijde controleren of deze volledig vlak zijn, zodat men de clips goed in de groef kan aanbrengen. Het gebruik van metselprofielen is hetzelfde als bij traditioneel metselen. Men hoeft bij deze stenen niet op elke laag een draad te steken, maar alleen op de laag, waar spouwankers aanwezig zijn (per vijf lagen). Met de clip over het spouwanker in de groef kan men de gestapelde wand vlak trekken.

Ankers en pluggen

Voor de verschillende soorten binnenwanden zijn er ook verschillende soorten spouwankers. Voor massieve, steenachtige achterconstructies zijn er geprofileerde slagspouwankers. Voor houten achterconstructies, gipsblokken of cellenbeton zijn er geprofileerde draadspouwankers. Met hamer en slagpenhouder slaat men een slagspouwanker in de plug van het binnenblad. Een geprofileerd draadspouwanker draait men met een speciaal pijpje in de houten- en/of cellenbetonnen achterconstructie. Bij harde isolatiematerialen is het raadzaam om eerst de isolatieplaten aan te brengen, waarna men dan door de isolatieplaat heen boort naar de stabiele achterconstructie.

Bij zachte en harde isolatiematerialen kan men het beste kraagpluggen en losse isolatieklemschijven toepassen. Met een speciale boormal van dit systeem kan men voor de plug en het anker een gat op de juiste positie boren, zodat het midden van het te boren gat exact gelijk loopt met de lagenmaat.

Dilataties

Men moet hetzelfde aantal dilataties op dezelfde positie aanbrengen als bij bakstenen metselwerk. De dilataties moeten in principe 5 mm open zijn. In de maatvoering hoeft men deze 5 mm niet mee te nemen, omdat men de dilatatievoeg kan maken door het verdelen van de ClickBrick stenen in het gevelvlak. In de dilataties mag men geen clips aanbrengen.

Lateien

Voor wandopeningen kan men standaard stalen lateien toepassen, waarvan men de onderste flens oplegt in een 10 mm diep uitgefreesde sparing in de bakstenen. De uitgespaarde oplegging is wat hoger dan de dikte van de latei, zodat men de latei op drukvast oplegmateriaal kan opleggen. Het staalvilt moet 10 mm van de dagkant terug te liggen. Over de volle lengte van de latei moet men glijfolie aanbrengen. Bij ClickBrick gaat men uit van 110 mm opleglengte. Als het nodig is voor de stabiliteit van de eerste twee lagen boven de latei, kan men deze aan elkaar lijmen.

Lijmen

Bij alle horizontale gevelbeëindigingen onder een dakrand of gevelopening moet men de bovenste drie lagen met speciale lijm verlijmen. Men moet de lijm in het midden van de steen aanbrengen. De lijmvoeg is nog geen 0,5 mm dik, zodat deze de maatvoering in de hoogte niet verstoort.

Lijmmortel niet aanbrengen op bevroren of ontdooide ondergronden of bij kans op vorst binnen 24 uur. Zonder beschermende maatregelen de lijm niet verwerken bij een omgevingstemperatuur lager dan 5 graden Celsius of hoger dan 30 graden Celsius.

Planningsaspecten

In de ontwerp- en besteksfase is het zeer wenselijk om rekening te houden met de specifieke uitvoeringseisen van het Click Brick systeem. Verder elke drie tot vijf jaar het gevelwerk inspecteren en controleren op scheurvorming.

Meer informatie

Meer informatie over het droogstapelen met Click Brick stenen vindt men op www.daasbaksteen.nl

Bouwkosten

Bij de kosten is uitgegaan van het volledig nieuw aanbrengen van gevelstenen volgens het Click Brick systeem (droogstapel systeem) in bouwprojecten tot 1.000 m2 geveloppervlakte. Elk kostenbedrag is gedetailleerd berekend met alle directe uitvoeringskosten van arbeid en materiaal. Het aantal manuren geeft de gemiddelde productietijd weer onder normale omstandigheden. Een normale uitvoering betreft projecten met weinig bewerkingen, zoals zagen en lijmwerk en weinig vorm- of passtenen. Bij een bewerkelijke uitvoering gaat het om projecten met veel zaagwerk, boringen en veel vorm- of passtenen.

Het uurloon is zonder opslagen voor de bouwplaatskosten, algemene bedrijfskosten en winst en risico. Bij de materialen is uitgegaan van de bruto prijs voor de opdrachtgever, dus zonder inkoopkortingen. De kosten zijn steeds per vierkante meter geveloppervlakte uitgedrukt. De kosten zijn exclusief steigerbouw, opperwerk tot op/bij werkplek, kraankosten en doorwerkmaterieel. De kosten zijn inclusief het stellen van profielen, aanwerkingen en dilataties.

Op www.casadata.nl kan men na het inloggen de complete calculatie van elk bedrag zien. Deze calculaties kan men downloaden en eenvoudig aanpassen met eigen normen of prijzen. Het regionale kostenniveau betreft de regio Oost Gelderland (postcode 7000 – 7100). Op www.casadata.nl ziet men het kostenniveau van de eigen regio door het opgeven van de eigen postcode. Bij de indirecte kosten is gerekend met een toeslag op de directe kosten van 17 procent. Dit toeslagpercentage bestaat uit 8 procent voor algemene bedrijfskosten, 5 procent voor winst en 3 procent voor risico.


Bouwkostenwijzer en Restauratiekostenwijzer in handige boekjes

Alle kostengegevens van casadata.nl staan in 2010 ook in handige boekjes. Voor iedereen, die steeds een snelle en betrouwbare indicatie van de kosten bij de hand wil hebben, heeft casadata.nl vijf series Kostenwijzers. Men kan elk boekje afzonderlijk bestellen voor € 15,- of een complete serie kostenwijzers. De serie Bouwkostenwijzer bevat vijftien boekjes en kost € 150,-. De serie Restauratiekostenwijzer bestaat uit acht boekjes en kost € 100,- . De serie Schilderkostenwijzer heeft tien boekjes en kost € 100,-. De serie Installatiekostenwijzer kent vier boekjes en kost € 50,-. Tenslotte bevat de serie Tuinkostenwijzer drie boekjes en kost € 35,-. Alle prijzen zijn exclusief btw en verzendkosten.

Complete kostencalculaties van www.casadata.nl bekijken en downloaden

Alle complete calculaties van nieuwbouw, verbouw, renovatie, restauratie of onderhoudswerk aan woningen en gebouwen kun je na het inloggen op www.casadata.nl bekijken en naar je eigen computer downloaden in Excel. Met de uitvoeringstijden van de werkzaamheden, de verwerkte hoeveelheden materiaal en de bruto materiaalprijzen. De werkzaamheden staan al in de goede werkvolgorde. Door de rekenformules kun je elke calculatie ook meteen aanpassen voor eigen gebruik

Simpel begroten met 7.000 richtprijzen van www.casadata.nl

Voor betrouwbare richtprijzen van de bouw- en onderhoudskosten ga je naar www.casadata.nl. Daar vind je ruim 7.000 richtprijzen op basis van complete calculaties. Met deze richtprijzen kun je na het inloggen direct een eigen begroting en materialenlijst maken en die downloaden en opslaan op je eigen computer. Door in een kostentabel op een plusteken te klikken schrijf je de calculatieregel meteen weg naar je eigen online begroting. Tegelijkertijd houdt de website een lijst van de gebruikte materialen bij met de verwerkingshoeveelheden en de gehanteerde prijzen. Ook die kun je downloaden en meteen aanpassen.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief