Ongenode gasten in de slaapkamer

Artikel delen

Op de bovenste etage van een woning is een slaapkamer gesitueerd. Een ruime kamer, voorzien van een aansluitend dakterras met een mooi uitzicht op de woonomgeving. Een mooie ruimte voor een opgroeiende dochter. Helaas vertonen zich in de loop van de tijd op de wanden langs het plafond vieze vlekken. De vlekvorming is volgens de bewoners niet aan regen te wijten.  De woning is voorzien van een ruime woonkeuken op de begane grond en een woonkamer op de eerste verdieping. De bewoners zijn tevreden met de woning. Deze ligt op korte afstand van de voorzieningen in de grote stad. Maar de vlekken op de wanden in de bovenste slaapkamer vormen een ergernis. Omdat tot enkele jaren geleden een sauna aanwezig was in deze ruimte, wordt de vlekvorming mogelijk hieraan toegeschreven. De inmiddels ontstane muffe lucht in de slaapkamer verontrust de bewoners, als ook het mogelijke effect van de gebreken op de gezondheid van hun dochter.

Onderzoek

In het plafond van de slaapkamer is een ventilatieventiel aanwezig. De gevelpui is voorzien van een houten toegangsdeur tot het dakterras. De wanden zijn van behang voorzien en het plafond is met schuurwerk afgewerkt. De slaapkamer is rechthoekig gevormd. De lange zijden hebben aan de ene kant een dichte wandopbouw en aan de andere zijde is over de gehele lengte een houten gevelpui aanwezig. De korte zijden van de slaapkamer bestaan aan de ene zijde uit een woningscheidende wand en aan de andere zijde uit een binnenwand. Aan de buitenzijde is de woning voorzien van een betonnen dakrand en betonnen muurdammen, in het verlengde van de woningscheidende wand.

Ter hoogte van de aansluiting van de wanden met het plafond wordt schimmelvorming aangetroffen. Eenzelfde gebrek wordt aangetroffen op de onderlinge aansluiting van de wanden en de aansluiting van de wanden met de gevelpui. Dit betreft het gedeelte van de wanden, die aansluiten op de betonnen muurdammen aan de buitenzijde. Ook de glaslatten en de kit rondom de beglazing van de gevelpui zijn besmet met schimmel. Met behulp van de vochtmeters en de infra-roodcamera worden metingen uitgevoerd.

Analyse en Conclusie

Met de vochtmeter wordt bepaald dat de vochtigheid op de plekken waar zich schimmelvorming voordoet iets verhoogd is ten opzichte van de overige bouwdelen. Deze verhoging duidt niet op een lekkage. Wel kan worden bepaald dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer hoog ligt. Een gebruikelijk vochtgehalte in een woning ligt tussen de 40 en 60 procent. Bij hogere luchtvochtigheidwaarden kan bij een bepaalde oppervlaktetemperatuur condensvorming ontstaan. De hoge luchtvochtigheid is toe te schrijven aan een slecht werkende of onjuist gebruikte mechanische ventilatie in de woning. Daarnaast is de mogelijkheid tot het ventileren van de ruimte met het buitenklimaat beperkt, omdat hiervoor gebruik wordt gemaakt van de houten buitendeur. Het gebruik hiervan is niet praktisch, waardoor wordt vermoedt dat deze ruimte als onbenoemde ruimte is ontworpen.

Met de infraroodcamera wordt vastgesteld dat de wandoppervlakten ter plaatse van aansluiting op de buitengevel of het dak beduidend kouder zijn dan de overige delen van de wanden of het plafond. De koudere locaties houden verband met de aansluiting hiervan op de betonnen dakranden alsmede de betonnen muurdammen. Dit betekent een zogenaamde koudebrug, hetgeen ongewoon is voor een woning daterend uit de jaren negentig. De betonnen elementen aan de buitenzijde zijn ongeïsoleerd, wat betekent dat deze afkoelen bij lage buitentemperaturen. In het verlengde van deze elementen zal de wand- of plafondaansluiting ook in temperatuur dalen. In combinatie met de hoge relatieve luchtvochtigheid zal een situatie ontstaan waarbij de vochtdamp zal condenseren tegen de koude oppervlakten. Indien dit langdurig plaatsvindt heeft dit schimmelvorming als ongenode gast tot gevolg.

Herstel

Om dit gebrek duurzaam te herstellen is het zaak de koude elementen te isoleren. Dit kan op twee manieren: door isolatie aan de buitenzijde of door isolatie aan de binnenzijde. Het isoleren aan de buitenzijde is het meest effectief, maar betekent een wijziging van het uiterlijk van de woning en het is qua uitvoering intensiever. Aan de binnenzijde van de woning moet een zogenaamde koof van warmte-isolerend materiaal worden aangebracht, die de koele oppervlakten compenseert. Hierdoor kan condensatie niet meer voorkomen. Deze koven moet voldoende breed zijn en zijn voorzien van een dampremmende voorziening.

Ook de schimmel moet worden bestreden. Dit kan eenvoudig door het meermalen behandelen van de schimmelplekken met zo min mogelijk water en soda. De oppervlakken moet men vervolgens goed laten drogen, alvorens een nieuwe wand- of plafondafwerking aan te brengen. Tevens moet de ventilatie van de slaapkamer worden verbeterd.

Door: mw. N.S. van der Palm
Bureau voor Bouwpathologie
www.bouwpathologie.nl

Ongenode gasten in de slaapkamer

Op de bovenste etage van een woning is een slaapkamer gesitueerd. Een ruime kamer, voorzien van een aansluitend dakterras met een mooi uitzicht op de woonomgeving. Een mooie ruimte voor een opgroeiende dochter. Helaas vertonen zich in de loop van de tijd op de wanden langs het plafond vieze vlekken. De vlekvorming is volgens de bewoners niet aan regen te wijten. Om van deze ongenode problemen af te komen wordt de bouwpatholoog benaderd voor onderzoek en advies.

Door: mw. N.S. van der Palm

Bureau voor Bouwpathologie BB

www.bouwpathologie.nl

De woning is voorzien van een ruime woonkeuken op de begane grond en een woonkamer op de eerste verdieping. De bewoners zijn tevreden met de woning. Deze ligt op korte afstand van de voorzieningen in de grote stad. Maar de vlekken op de wanden in de bovenste slaapkamer vormen een ergernis. Omdat tot enkele jaren geleden een sauna aanwezig was in deze ruimte, wordt de vlekvorming mogelijk hieraan toegeschreven. De inmiddels ontstane muffe lucht in de slaapkamer verontrust de bewoners, als ook het mogelijke effect van de gebreken op de gezondheid van hun dochter.

Onderzoek

In het plafond van de slaapkamer is een ventilatieventiel aanwezig. De gevelpui is voorzien van een houten toegangsdeur tot het dakterras. De wanden zijn van behang voorzien en het plafond is met schuurwerk afgewerkt. De slaapkamer is rechthoekig gevormd. De lange zijden hebben aan de ene kant een dichte wandopbouw en aan de andere zijde is over de gehele lengte een houten gevelpui aanwezig. De korte zijden van de slaapkamer bestaan aan de ene zijde uit een woningscheidende wand en aan de andere zijde uit een binnenwand. Aan de buitenzijde is de woning voorzien van een betonnen dakrand en betonnen muurdammen, in het verlengde van de woningscheidende wand.

Ter hoogte van de aansluiting van de wanden met het plafond wordt schimmelvorming aangetroffen. Eenzelfde gebrek wordt aangetroffen op de onderlinge aansluiting van de wanden en de aansluiting van de wanden met de gevelpui. Dit betreft het gedeelte van de wanden, die aansluiten op de betonnen muurdammen aan de buitenzijde. Ook de glaslatten en de kit rondom de beglazing van de gevelpui zijn besmet met schimmel. Met behulp van de vochtmeters en de infra-roodcamera worden metingen uitgevoerd.

Analyse en Conclusie

Met de vochtmeter wordt bepaald dat de vochtigheid op de plekken waar zich schimmelvorming voordoet iets verhoogd is ten opzichte van de overige bouwdelen. Deze verhoging duidt niet op een lekkage. Wel kan worden bepaald dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer hoog ligt. Een gebruikelijk vochtgehalte in een woning ligt tussen de 40 en 60 procent. Bij hogere luchtvochtigheidwaarden kan bij een bepaalde oppervlaktetemperatuur condensvorming ontstaan. De hoge luchtvochtigheid is toe te schrijven aan een slecht werkende of onjuist gebruikte mechanische ventilatie in de woning. Daarnaast is de mogelijkheid tot het ventileren van de ruimte met het buitenklimaat beperkt, omdat hiervoor gebruik wordt gemaakt van de houten buitendeur. Het gebruik hiervan is niet praktisch, waardoor wordt vermoedt dat deze ruimte als onbenoemde ruimte is ontworpen.

Met de infraroodcamera wordt vastgesteld dat de wandoppervlakten ter plaatse van aansluiting op de buitengevel of het dak beduidend kouder zijn dan de overige delen van de wanden of het plafond. De koudere locaties houden verband met de aansluiting hiervan op de betonnen dakranden alsmede de betonnen muurdammen. Dit betekent een zogenaamde koudebrug, hetgeen ongewoon is voor een woning daterend uit de jaren negentig. De betonnen elementen aan de buitenzijde zijn ongeïsoleerd, wat betekent dat deze afkoelen bij lage buitentemperaturen. In het verlengde van deze elementen zal de wand- of plafondaansluiting ook in temperatuur dalen. In combinatie met de hoge relatieve luchtvochtigheid zal een situatie ontstaan waarbij de vochtdamp zal condenseren tegen de koude oppervlakten. Indien dit langdurig plaatsvindt heeft dit schimmelvorming als ongenode gast tot gevolg.

Herstel

Om dit gebrek duurzaam te herstellen is het zaak de koude elementen te isoleren. Dit kan op twee manieren: door isolatie aan de buitenzijde of door isolatie aan de binnenzijde. Het isoleren aan de buitenzijde is het meest effectief, maar betekent een wijziging van het uiterlijk van de woning en het is qua uitvoering intensiever. Aan de binnenzijde van de woning moet een zogenaamde koof van warmte-isolerend materiaal worden aangebracht, die de koele oppervlakten compenseert. Hierdoor kan condensatie niet meer voorkomen. Deze koven moet voldoende breed zijn en zijn voorzien van een dampremmende voorziening.

Ook de schimmel moet worden bestreden. Dit kan eenvoudig door het meermalen behandelen van de schimmelplekken met zo min mogelijk water en soda. De oppervlakken moet men vervolgens goed laten drogen, alvorens een nieuwe wand- of plafondafwerking aan te brengen. Tevens moet de ventilatie van de slaapkamer worden verbeterd.

[BT.12.09.Bouwgebreken.1.jpg]

[Bs] Vlekken op plafond nabij gevelpui.

[BT.12.09.Bouwgebreken.2.jpg]

[Bs] Schimmel bij inwendige hoeken binnenwanden.

[BT.12.09.Bouwgebreken.3.jpg]

[Bs] Vlekvorming in verlengde van muurdammen.

[BT.12.09.Bouwgebreken.4.jpg]

[Bs] Betonnen dakrand.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief