Transformatie Philips Natlab

Artikel delen

Het nieuwe SintLucas college voor creatief-technische en ondernemingsgerichte (v)mbo-opleidingen heeft zijn plek gekregen in een fantastisch getransformeerd Philips Natlab. 10.000 m3 nieuwbouw en 6.000 m3 renovatie midden op Strijp-S, dé plek in Eindhoven waar zich de laatste jaren vele creatieve instellingen en bedrijven hebben gevestigd. Kruisbestuiving, zowel binnen de school als ook met de buitenwereld vormde dan ook een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van het pand. AGC Glass leverde het glas voor het nieuwe aangebouwde gedeelte en al het glas voor de renovatie.

De gangstructuur in het oude Philips Natlab heeft een monumentale status. Vele kleine ruimtes, waar vroeger het onderzoek plaatsvond, zijn met elkaar verbonden door een gang. Om de structuur in stand te houden, zijn glazen puien in de gang aangebracht, hierdoor staan alle lokalen in verbinding met elkaar, een wens vanuit SintLucas.
Kenmerkend aan het nieuwe schoolgebouw is de transparantie en het veelvuldig gebruik van glas, waarmee letterlijk verbinding is gelegd met de creatieve omgeving rondom de school. Het glas biedt daarbij een fraai contrast met het metselwerk van het oude Natlab, dat op zichzelf kon blijven staan.” De oorspronkelijke buitengevel van het oude pand werd in de nieuwe constructie een binnengevel, hier is Pyrobel brandwerend glas, Thermobel Energy N en Thermobel Top glas toegepast. De originele teakhouten kozijnen zijn behouden en aangepast om te voldoen aan de brandwerendheidseisen (EW30 en 60 minuten). Meer over dit project inclusief een toelichting vindt u op de website van AGC Glass.

AGC Glass
www.agcnederland.nl

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief