Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Project in Beeld: transformatie bankgebouw

Het lijkt op papier redelijk eenvoudig om in een vrij jong Rabobank-kantoor achttien appartementen te realiseren. Maar schijn bedriegt, want zowel bouwkundig als installatietechnisch vergt het creatieve oplossingen. ‘Met soms een portie lef’, stelt Frank Nederhof van ontwikkelaar NeKovast.

Want verhoogde computervloeren (her)gebruiken en zorgen dat bewoners daar probleemloos hun steenachtige vloer op kunnen laten leggen, is behoorlijk uniek’, aldus projectbegeleider Maarten van der Heiden van Van Wijnen, vestiging Stolwijk. ‘Voor de installatietechniek is dit een praktische oplossing, anders hadden wij allerlei voorzieningen op en in de 40 cm onderliggende betonvloer moeten maken.’

Jarenlang stond het Rabobank-gebouw na het sluiten van lokale bankfilialen leeg. Omdat geboren Boskoper Frank Nederhof potentie zag in de locatie en wist dat plaatsgenoten een binding hebben met die plek, ontwikkelde hij samen met de Koers Groep en GBS architecten een plan voor appartementen. Manager Hans Verkerk van Koers: ‘Hier is bewust gekozen voor appartementen met ruime woon- en slaapkamers. We hebben zelfs het oorspronkelijke aantal van 21 teruggebracht naar 18 om alle woningen veel ruimte te geven, 6 op de begane grond met eigen toegang en tuin, en 12 op de verdieping met toegang vanuit een centrale hal. Het zijn qua indeling 18 totaal verschillende woningen geworden, 12 gelijkvloers en 6 maisonnettes met een 2e of 3e slaapkamer op de verdieping bereikbaar met een inpandige trap.’

Daglicht

Bouwkundig en constructief is er het nodige aangepast. Nederhof: ‘Het middelste blok is 26 meter diep. Je wilt woningen voldoende daglicht geven en daarom hebben we vier patio’s gecreëerd, drie erkers gebouwd, de lift op een gunstiger plek in de entree geplaatst, vloerconstructies versterkt voor dakterrassen, et cetera. Resultaat is dat alle woningen licht zijn en een grote buitenruimte hebben.’ Van der Heiden haakt in: ‘Het is mooi om te zien dat het pand weer een functie krijgt en niet langer leegstaat.

Het is een relatief jong gebouw van 17 jaar oud. Toch hebben wij ook in de gevel kozijnen moeten vernieuwen omdat je een totaal andere functie aan een gebouw geeft. Er is sprake van veel bouwkundige mutaties. Datzelfde geldt voor de installatietechniek. Alle aanwezige techniek is eruit gehaald en vervangen door nieuwe installaties. Met individuele cv-ketels, MV-boxen, vloerverwarming, convectorputten, een uitgebreide E-installatie en centraal toegangssysteem. De 6 woningen met een entree aan de straat/tuin kregen een eigen meterkast; bij de 12 appartementen zijn de meterkasten in de gezamenlijke entree gebundeld. We hebben het voordeel dat de begane grond met 3,40 meter mooi hoog is. Boven de nieuwe verlaagde plafonds kunnen we het grootste deel van de kabels en leidingen kwijt. Dat is overigens een heel pakket omdat je uitwaaiert naar alle woningen. Er is echter voldoende ruimte beschikbaar voor een brandveilige installatie, samen met extra brandwerende maatregelen.’

Praktisch

Vanuit die hoofdstructuur boven het verlaagde plafond kan praktisch naar de bovenliggende woningen worden ‘geprikt’. Dit komt goed uit omdat de verdieping een lagere bouwhoogte heeft. Even praktisch is het handhaven van de computervloer boven de betonvloeren. Verkerk: ‘Wij hebben ons uitgebreid laten adviseren en de firma die ooit de computervloeren heeft aangelegd, is ingeschakeld. Door de vloeren per woning los te koppelen, wordt geen geluid overgedragen. Met isolatie, folie, het pakket vloerverwarmingsbuizen en anhydrietvloer is een hoogwaardige vloerconstructie ontworpen waar de kopers hun woningvloertype op kunnen kiezen. Ook een steenachtige vloer.’ In de 40 cm onder de vloer kunnen relatief eenvoudig de W-leidingen worden opgenomen. Van der Heiden: ‘Dit voorkomt dat we nieuwe vloeren moeten aanleggen. In verband met de hoogte van de computervloer (40 cm) is het werken met standaard straalbochten niet mogelijk. Hierom hebben we gasputten gemaakt zodat horizontaal ingevoerd kan worden door de nutsbedrijven. Zo’n vloeroplossing vergt het nodige onderzoek- en puzzelwerk, maar betaalt zich uit voor de installatietechniek.’

Eind van dit jaar worden de appartementen opgeleverd. Frank Nederhof: ‘De belangstelling was groot en alles was snel verkocht. Het is ook goed voor de woonomgeving dat er appartementen komen in plaats van een functie die bijvoorbeeld veel verkeer trekt. Op één na komen alle kopers uit Boskoop; dat bewijst de lokale binding met deze locatie. En het zijn natuurlijk ook prachtige, ruime en energiezuinige appartementen. Dan denk je bij de ontwikkeling wel aan geavanceerde warmtepomptechnieken en zonnepanelen op het dak, maar kopers willen toch graag hun eigen installatie. En zonnepanelen passen esthetisch niet op dit speelse dak. Het markante gebouw behoudt zijn allure in de nieuwe woonfunctie.’

BouwTotaal

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief