Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Uitbreiding op het dak in contrast

In mei 2015 startte Bureau d’Architecture Christophe Sechehaye met het transformeren van twee bestaande panden in Namen, België, tot een gebouw met twee appartementen en kantoorruimte voor het eigen architectenbureau. Met de transformatie wilde het architectenbureau een gebouw creëren dat de mensen in het gebouw een uitzicht over de buurt biedt, en op vriendelijke wijze de aandacht van voorbijgangers trekt.

Het gerealiseerde gebouw gaat op in de omgeving en de gebouwen rondom, maar onderscheidt zich nog altijd op een bijzondere wijze. De eerste twee verdiepingen bevatten de appartementen en delen van het kantoor. De basisvorm van het gebouw is een weerspiegeling van andere gebouwen in de omgeving.

Bovenop het bestaande dak is een derde laag gemaakt in de vorm van een grote doos, helemaal in zwart uitgevoerd, in contrast met de witgepleisterde gevels van de onderliggende lagen. Deze niet-alledaagse toevoeging bevat de vergaderruimte en biedt uitzicht over de buurt en het groen. Tegelijk wordt een sterk ruimtelijk signaal afgegeven. Een ‘weerspiegeling’ van de grote constructie bovenop het gebouw is terug te vinden in de brievenbus bij de ingang, die eveneens is voorzien van zwarte beplating.

‘We wilden een bijzondere plek creëren om onze opdrachtgevers te ontvangen’, aldus architect Christophe Sechehaye. ‘Deze vergaderruimte staat voor ons centraal, zoals ook onze opdrachtgevers centraal staan.’

Zwart, ofwel Black

LED-licht speelt 24 uur per dag over de met Trespa beklede kantoordoos en brievenbus, benadrukt de diagonalen, brengt de twee gebouwen tot leven en creëert volume en beweging. ‘We hebben het uiterst matte Meteon Lumen Diffuse voor de gevel geselecteerd omdat we de doos er echt wilden laten uitspringen. Daarnaast wilden we op een subtiele manier de aandacht vangen van mensen die langs lopen. Als we een naam zouden moeten kiezen voor de kleur die we gebruikt hebben, zouden we daar een associatie met de diepe ruimte mee verbinden, waar het licht geabsorbeerd wordt, ‘Infinity Black’, bijvoorbeeld, of ‘Meteorite Black’.’

‘Het gebouw is echt een afspiegeling van het type architectuur waar wij enthousiast van worden. Het Trespa-product is specifiek ontworpen om het zonlicht te weerkaatsen en tegelijkertijd wat licht te absorberen en de indruk van verschillende kleurvariaties te wekken. Naar onze mening voldoet dit product aan zijn beloften. Het aantrekkelijke matte oppervlak ervan levert een mooi diffuus, kalm oppervlak op dat met licht speelt.’

Trespa
www.trespa.nl

BouwTotaal

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief