De bouw wordt weer sexy

Artikel delen

Kleine gebouwtjes bieden geweldige kansen voor jonge bouwers. Steeds meer vakdisciplines worden namelijk verenigd binnen één vakman. Naar een werk rijden om 2,5 meter kit voeg in één woning aan te brengen loont immers niet. En je wilt ook niet op elkaars lip staan met al die verschillende disciplines op een vierkante mm. Veel beter is het als de integrale badkamerbouwer of de allround timmerman de kit voeg even meeneemt. Scheelt een hoop afstemverliezen en aanloopkosten.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Kit voeg aanbrengen.

In het onderhoud zien we het al veel langer. Een allround timmerman en een allround installateur pakken samen een klus aan zonder andere onderaannemers. Maar het ontstaat nu ook bij de nieuwbouw van kleine gebouwtjes. Hier staat de nieuwe bouwvakman op. Een echte entrepreneur, die niet terugdeinst voor afwisselend werk. Door toegankelijke informatie van internet en een ‘handen uit de mouwen’ mentaliteit is de eerste vraag bij een nieuwe klus altijd: kan ik dat ook zelf? En de tweede: wie kan me helpen, zodat we met z’n twee de hele klus kunnen klaren?

Installatie ontwerp Gijsbert Schutten.

Gijsbert Schutten is zo’n allrounder. Hij is natuurkundige, had een eigen timmer- en installatiebedrijf en richt zich sinds kort met een collega volledig op de bouw van zelfvoorzienende Tiny Houses, onder de naam Liberté. Hij bedenkt, ontwikkelt, probeert en innoveert en …… maakt bijna alles eigen handig. Met zijn gezin heeft Gijsbert een voorliefde voor een eenvoudige en duurzame leefstijl. Hij heeft recent z’n eigen Tiny House gebouwd. Alle laswerk aan het onderstel en de trapconstructie deed hij zelf. En het gebouwtje met installaties bedacht hij ook zelf en voerde hij zelf uit. Enthousiast vertelt Gijsbert hoe z’n installaties met elkaar samen werken. ‘Ik heb hier veel over nagedacht, gesproken met leveranciers, gelezen en getekend. Met een overzicht schets als resultaat met eigenlijk alle installatie technische aspecten.’ Gijsbert’s uitgangspunten voor de installatie zijn: zelfvoorzienend/off-grid, compact, betaalbaar, comfortabel en gezins proof.

Hermit House

Woonpioniers gaan nog een stap verder. Zij kunnen voor je bouwen, maar je kan ook een deel van het werk zelf ontwerpen en uitvoeren en een allrounder worden. Hun Indigo huizen zijn zo ontworpen, dat je daar als bewoner je eigen verdieping en interieur in kan verzinnen en bouwen. Hermit House kan je zelfs helemaal zelf bedenken en installeren. Met een ontwerp-app teken je de buitenvorm, vervolgens print je de bouwtekeningen, waarna je de bouw elementen kan zagen en in elkaar kan zetten. Door een IKEA-achtige benadering ben je ineens ontwerper en bouwer geworden. Mocht je minder vertrouwen hebben in één van die onderdelen dan nemen de pioniers je met plezier dat stuk uit handen of zelfs het hele proces. Ze zijn van alle markten thuis. Niet toevallig dat ze ook een van de eerste kleine huisjes op wielen bouwden voor eigen gebruik: de Porta Palace van Jelte Glas.

Een tip voor jonge bouwers: word gewoon allround vakman, da’s nog eens eer van je werk!

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief