Realisatie van een ‘eco-wijk’: Les Passerelles in Cran-Gevrier

Artikel delen

Met de wijk Les Passerelles in Cran-Gevrier is een braakliggend industrieel terrein opnieuw tot leven gebracht. Langs de rivier de Thiou, waar ooit een papierfabriek stond, zorgt een ambitieus stads-vernieuwingsproject van 45.000 m2 met een sterke focus op respect voor het milieu voor nieuwe woongelegenheid en economische activiteiten.

AER Architects heeft de twee wooneenheden voor meer gezinnen in het noordelijke gedeelte van deze ‘eco-wijk’ ontworpen. De architecten Arnaud Lavier & Frédrique Blanchard hebben de twee woongebouwen zowel in samenwerking met ontwerpers Thomas Gadesaude en Yvan Debrosse als met planologen en landschapsarchitecten ontworpen.

De architecten hebben hun inspiratie ontleend aan het land rond de gebouwen. Natuurlijke vegetatie scheidt het noordelijke deel van de locatie van het zuidelijke. Bij de noordelijke ingang markeren hoge bomen een voetgangersgebied. Tussen de twee gebouwen is een tuin aangelegd. Elke woning maakt deel uit van de volledige harmonie en blijvende coherentie van de locatie, zo luidt een verklaring van de architecten.

Uniek spel van licht en schaduw

Het team begreep dat een sober uiterlijk nodig was, passend bij de eerbied voor de natuur die het project typeert. Ook moesten de gebouwen de historie en vegetatie van de unieke locatie weerspiegelen. De gebouwen worden tot leven gebracht met opvallende elementen zoals loggia’s en terrassen die de massa en de verticale lijnen ervan doorbreken. “De open tuinen aan het winkelcentrum en de promenade langs de Thiou zijn voor alle bewoners toegankelijk”, legt Arnaud Lavier uit. “Visuele transparantie vanaf het winkelcentrum tot op de oevers van de Thiou was een van de belangrijkste doelstellingen.”

Om dit te realiseren is elk gebouw kleiner dan het vorige en verschillen de kleuren van gebouw tot gebouw, waardoor er een natuurlijk vervagingseffect richting de rivier ontstaat. Voor visuele consistentie is de basis van elk gebouw op eenzelfde manier behandeld. Natuurlijk licht kan door de beschutte gebouwen aan de achterkant filteren. Arnaud Lavier: “Het effect dat wordt gecreëerd door gebruik te maken van Trespa Meteon Metallics levert een opvallende visuele animatie via reflecties op. Dit maakt het unieke spel van licht en schaduw mogelijk tussen de woongebouwen en de natuur eromheen.”

Stalen bestellen

Met meer dan 55 jaar ervaring wordt Trespa internationaal erkend als een van de belangrijkste ontwikkelaars van hoogwaardige platen voor gevelbekleding.

“Innovatie zit in ons DNA. Ervaar onze nieuw Trespa Meteon Metallics, Lumen Metallics en Focus. Met deze nieuwste innovaties introduceert Trespa prikkelende nieuwe mogelijkheden om gebruik te maken van context, vorm, licht en kleur. Welke producten en combinaties zullen u inspireren en uw ideeën tot leven brengen?”

 

Bestel uw stalen vandaag nog op Trespa.com.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief