‘Donkerste gebouw op aarde’

Artikel delen

Architect Asif Khan heeft in het Olympisch Dorp in Pyongchang het naar eigen zeggen ‘donkerste gebouw op aarde’ onthuld. Het gebouw is volledig gecoat met ‘Vantablack VBx2’. Een materiaal dat 99% van het zonlicht dat op het oppervlak valt, absorbeert. Resultaat: het gebouw lijkt een donker gapend gat. Ook bij daglicht.

Het gebouw is onderdeel van het Hyundai Paviljoen. Het automerk is sponsor van de komende winterspelen en trekt veel aandacht met het gebouw. De architect monteerde duizenden kleine witte lichtjes aan de paraboolvormige gevels, die samen het beeld oproepen van een heldere zomernacht vol sterren. Het gebouw is tien meter hoog, 35 meter breed en 35 meter diep.

Foto: Luke Hayes

Het contrast met de binnenkant van het gebouw is groot. Het interieur is een helder verlichte witte ruimte voorzien van een interactieve water installatie. Middels sensoren interacteren bezoekers met de installatie die 25.000 waterdruppeltjes per minuut afgeeft. De waterdruppeltjes rollen naar beneden via verschillende gootjes, botsen, splitsen en komen uiteindelijk weer samen in een afvoer.

Foto: Luke Hayes

“Van een afstandje is het net een raam wat uitkijkt in de diepten van het heelal,” aldus de architect. “Als je het gebouw vervolgens nadert, wordt het donkere oppervlak alsmaar groter totdat het je complete zichtveld vult. Alsof je wordt opgenomen in de duisternis.”

Foto: Luke Hayes

Foto: Luke Hayes

Foto: Luke Hayes

 

Bron: www.worldarchitecturenews.com

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief