Onafhankelijk kennis- en informatiecentrum voor akoestische oplossingen

Artikel delen

“Akoestiek is misschien wel het meest onderschatte element dat invloed heeft op de inrichting, functie en comfort van een ruimte”. Dit zegt Joost Vermeulen, Akoestisch Adviseur van het Naadloos Akoestisch Bouwlab in Rosmalen. “Dat komt vooral doordat er – ook bij ontwerpers – te weinig voorkennis is. Wat dat betreft is akoestiek nog een behoorlijk onontgonnen terrein.”

Het Naadloos Akoestisch Bouwlab is een onafhankelijk kennis-, informatie- en opleidingsinstituut voor naadloze akoestische binnenoplossingen. Denk aan akoestische plafonds, wanden, eilanden en baffles. Onafhankelijk, want bij het Akoestisch Bouwlab worden geen producten verkocht en wat er te zien is aan producten en producttoepassingen, is merkonafhankelijk. Dat maakt het voor architecten dan ook zo interessant. In het bouwlab zijn allerlei akoestische oplossingen te zien en vooral te ervaren. Het lab is voorzien van een flink aantal identieke testruimtes met elk een ander akoestisch plafond. Zo worden ter plekke de objectieve verschillen duidelijk tussen de diverse oplossingen.

Architecten

Joost Vermeulen: “Het objectief inzichtelijk maken van verschillen tussen oplossingen is ook de opzet van het Akoestisch Bouwlab. Het gaat om de oplossing en niet om het merk. Wat doet het materiaal, welke invloed heeft de opbouw van het akoestisch plafond op de nagalm, hoe zit de constructie in elkaar, is het mogelijk om standaardverlichting in het plafond te integreren, hoe zit het met de afwerking en zelfs: hoe gevoelig is het plafond voor vervuiling door luchtdrukverschillen? Dat zijn allemaal vragen die in het Naadloos Akoestisch Bouwlab beantwoord kunnen worden.

Akoestisch adviseur Joost Vermeulen: “Het gaat om de oplossing en niet om het merk.”

Door ter plekke de oplossing te ervaren. Want dat is het. Als architecten, maar ook particulieren en opdrachtgevers, in de afzonderlijke testruimtes de diverse akoestische plafonds beleven, dan zijn ze vaak verrast welke invloed deze hebben op de akoestiek binnen deze ruimtes. De verschillen kunnen enorm zijn. Wij leggen uit hoe dat komt en we kunnen dan ook prima bijvoorbeeld projectadviezen geven. Hierdoor is de architect ervan verzekerd dat hij de beste oplossing in zijn ontwerp meeneemt.”

Opleiding akoestiek

Advisering is volgens Vermeulen hard nodig, omdat er in opleiding voor architecten veel te weinig aandacht wordt besteed aan akoestiek. “Het is echt een gat in de opleiding, terwijl akoestiek zo belangrijk is voor het wooncomfort en verblijfscomfort. Slechte akoestiek, en dat komt erg vaak voor, heeft op allerlei zaken een behoorlijke invloed. In een kantooromgeving gaat een slecht geluidscomfort met hinderlijke nagalm vaak gepaard met onder meer concentratieverlies. Soms is dat zelfs zo erg dat het leidt tot gezondheidsklachten en verhoogd ziekteverzuim.”

Ook in woningen is goede akoestiek volgens de adviseur belangrijk: “Als er wat meer mensen in een woning zijn en je moet moeite doen om je verstaanbaar te maken, dan is dat vervelend. Of als je ongestoord naar je favoriete muziek wilt luisteren. En wat te denken van onderwijsinstellingen, musea, zwembaden en andere publieke gebouwen? Daar geldt eigenlijk hetzelfde. Niet voor niets hebben we een speciale opleiding akoestiek om deze lacune op te kunnen vullen. Het loont namelijk enorm dat je van tevoren nadenkt over akoestiek en akoestische oplossingen in het ontwerp. Achteraf aanpassingen moeten doen om het geluidscomfort te verbeteren, is veelal kostbaar en tijdrovend en het oorspronkelijke ontwerp wordt aangetast.”

Architect helpen

In het Naadloos Akoestisch Bouwlab kunnen architecten zich uitgebreid laten adviseren en informeren over hoe ze het beste akoestiek in hun ontwerp kunnen integreren. “Voor een architect is het vaak lastig om een afweging te maken welke akoestische oplossing het beste is voor welke ruimte. Door producten, zoals naadloze akoestische plafonds, niet alleen te tonen, maar ook te demonstreren, helpen we de architect bij het maken van de juiste beslissing. Hierbij nemen we ook alle technische specificaties mee, zoals de absorptiewaarde van de akoestische oplossing, maar ook de diverse afwerkingsniveaus. Objectief en onafhankelijk, want nogmaals, we verkopen geen producten. Het Akoestisch Bouwlab is voor ontwerpers een advies- en informatiecentrum. We organiseren voor groepen architecten workshops akoestiek.”

Praktijktrainingen

Workshops zijn er ook voor door fabrikanten geselecteerde applicateurs, die in de praktijk met verschillende systemen moeten werken. Speciaal voor deze groep organiseert het Akoestisch Bouwlab praktijktrainingen. Hoe moet een akoestisch plafond worden gemonteerd, hoe zorg je voor een naadloze afwerking en welke materialen gebruik je daarbij? Vermeulen: “Omdat er voor hetzelfde akoestisch probleem zoveel verschillende oplossingen in de markt zijn, is het belangrijk om hierin onderscheid te kunnen maken. Daarvoor is kennis nodig. Je moet weten wat de verschillen zijn van diverse afwerkingsniveaus en ophangsystemen. Hoe moet je eventuele beschadigingen repareren zonder dat de akoestische oplossing aan absorptiewaarde inboet. Kortom, alle aspecten van akoestiek in de praktijk komen tijdens deze trainingen aan de orde. En dat is ook het uitgangspunt van het Naadloos Akoestisch Bouwlab: verspreiden van kennis over de praktijk van akoestische oplossingen.”

www.akoestischbouwlab.nl

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief