Seminar: een buikvormige gevel van baksteen

Artikel delen

Een presentatie met als ondertitel ‘Beweeglijke Bakstenen’ inspireerde de toehoorders van gastspreker Coen Smits, architect bij KdV Architectuur tijdens zijn seminar op de beurs GEVEL 2018. Hier werd uit de doeken gedaan hoe zijn ontwerp voor de nieuwe Cammeleur in Dongen, een multifunctionele accommodatie (MFA)tot stand is gekomen.

De selectiecommissie had de voorkeur voor dit ontwerp vanwege onder andere de buikvormige gevel met veel glas aan de parkzijde van deze locatie. De buikvormige gevel begint op de eerste verdieping, is 55 meter lang en wordt onderbroken door een atrium. Op deze manier wordt er veel licht en ruimte gecreëerd voor een letterlijk
‘open sfeer’. Via een Design & Build opdracht zette de gemeente Dongen de opdracht uit. Deze aanbesteding
werd gewonnen door BMV, Bouwers met Visie (Veldhoven) die in gesprek ging met Vandersanden (Hedikhuizen) over de bijzondere gevel.

Prefab elementen

De lengte van de gevel en de onderbreking met een vide en vensters vereiste een zelfdragend systeem van vloer-tot-vloer. Voor een authentieke uitstraling was ‘baksteen’ geselecteerd, zodat de fabrikant Vandersanden met een oplossing kwam. Het idee was om het E-Board® -systeem, bestaande uit EPS-HR isolatieplaten met een afwerking van keramische steenstrippen, hiervoor te gebruiken.

Met dit gevelsysteem zijn nieuwe en originele vormen in metselwerk mogelijk. Maar een buikvormige gevel was wel een nieuwe uitdaging. Samen met andere marktpartijen is het E-Board® gevelisolatiesysteem doorontwikkeld tot een nieuwe oplossing. Voor dit project zijn reusachtige E-Board® panelen en stalen frames ontworpen door RUCO Elementen (Gemert). De panelen zijn door een gespecialiseerd bedrijf met 3D-laserapparatuur uitgesneden in EPS. Deze holle en bolle panelen zijn gemonteerd op frames, zodat er prefab-elementen ontstaan van 6 meter hoog en 2.20 meter breed. De elementen zijn in een montagehal op grote bokken geplaatst en daar zijn de keramische steenstrippen aangebracht. Vervolgens zijn de elementen getransporteerd naar hun eindbestemming in Dongen. Ter plaatse is het ‘metselwerk’ gevoegd. Dit resultaat is mogelijk geworden omdat alle partijen op een bijzondere manier hebben samengewerkt.

Keramische steenstrippen

Voor een uniforme uitstraling van het gehele pand is overal gekozen voor baksteen. Aan de straatzijde van De Hoge Ham zijn de wanden uitgevoerd met de (grijze) E-Board® EPS-HR isolatiepanelen, die ook zijn bekleed met keramische steenstrippen. Deze techniek wordt ook toegepast bij de plafonds van de entree. De gepatenteerde E-Board isolatieplaten variëren in dikte van 40 tot 304 mm (2-laags vanaf 180 mm) en hebben een lambdawaarde van λ =0,031 W/mK. Tenslotte is er ook origineel metselwerk toegepast, zodat in dit project alle denkbare verwerking van baksteen aan bod is gekomen.

Voor meer informatie en andere voorbeeldprojecten: www.vandersandengroup.nl