De bouwboerderij: One stop shopping voor bio-constructors

Artikel delen

In 2016 presenteerde een groot aantal bosbelanghebbende partijen*) het convenant ‘Bos en Hout’. Zij constateerden dat het areaal bos wereldwijd elk jaar afneemt met een half procent. Nederland is voor 90 % afhankelijk van de import van hout en de komende jaren zal de vraag naar hout naar verwachting verdubbelen door nieuwe bio based toepassingen in de chemie, materialen en bio-energie. Investeren in de aanleg van nieuw bos is dus van groot belang, ook omdat het direct een bijdrage levert aan beleidsdoelen op het gebied van klimaat, economie, werkgelegenheid, recreatie, waterretentie en biodiversiteit.

Tekst & illustratie: Marcel van Mierlo

Om de bos ambities gestalte te geven is er behoefte aan zo veel mogelijk innovatieve pilots. De proefprojecten moeten laten zien welk bospotentieel we laten liggen en hoe we kunnen zorgen voor een sluitend huishoudboekje. In Nederland is het een flinke uitdaging om met alleen bosbouw een gunstig verdienmodel te realiseren, maar in combinatie met agro-forestry en off-grid Tiny Houses dienen zich nieuwe mogelijkheden aan.

Geef uw verbeelding even voorrang en stel u een boerderij voor, waar alleen bio-based materialen worden verbouwd, geteeld en gefokt, een bouwboerderij. One-stop shopping voor de moderne bio-constructor. Uiteraard vind je op zo’n bouwboerderij veel bomen voor houtskeletbouw. Maar ook vlas en hennep kan je er vinden, als isolatiemateriaal en riet en stro voor daken en COB. Als je nog een stapje verder gaat, kan je je zelfs voorstellen dat er schapen rondlopen, die na hun jaarlijkse scheerbeurt isolatiewol achterlaten voor de bio-based bouwer. En een algenvijver. De nieuwste generatie zonnepanelen van Aerup werkt immers al op algen.

Off-grid huisjes stellen je in staat een bouwboerderij te starten op de meest remote plekken, die je maar kan bedenken. Ook als daar toevallig nog geen infrastructuur is. De bouwboer kan eenvoudig beginnen met aanplant van bomen en gewassen. Hij laat een paar schapen rondlopen en de natuur z’n werk doen. Op de open plekken tussen de bomenrijen ontwikkelt hij dan nog wat voedselbos, dat voorziet in de voedselbehoefte van de omgeving. Als hij kans ziet een stuk grond in de periferie van de steden te vinden, is het afzetgebied voor z’n producten ook gelijk geregeld.

De bouwboerderij is waarschijnlijk dichterbij dan je denkt. Eén mits, je moet geen haast hebben. De natuur bepaalt het tempo van de groei en dat zal slow zijn. Wie durft?

*) Actieplan Bos en Hout werd onder andere opgesteld door vertegenwoordigers van boseigenaren, bosbeheerders, houtproducenten, bouw- en timmerbedrijven, natuur- en milieuorganisaties en betrokken ministeries en provincies.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief