Langste tegeltableau in Nederland

Artikel delen

De bijna 200 jaar oude keramiekgeschiedenis van Maastricht is nu permanent te zien in de nieuwe Sphinxpassage. Ruim 250 tegeltableaus met tientallen teksten zijn door het bedrijf MaatWerkTegels ingebakken op 30.000 tegels. De tegelverhalen brengen de ondernemerskracht en vergane glorie van de iconische Sphinx sanitairfabriek uit 1930 tot leven. Het is het langste tegeltableau in Nederland en heeft een lengte van 120 meter.

Het langste tegeltableau in Nederland is te vinden in de Sphinxpassage in Maastricht.

Het terrein van de oude Sphinx sanitairfabriek wordt een nieuw te ontwikkelen werk- en cultuurgebied aan de noordkant van het Maastrichtse centrum. Om de geschiedenis van het gebied te behouden heeft de gemeente een permanente tentoonstelling laten inrichten over de bijna 200 jaar oude keramische geschiedenis van de stad. De 120 meter lange gang (hoogte 5,5 meter) tussen het Sphinx gebouw en de nieuwe Pathé bioscoop is getransformeerd tot een openbare passage. Deze vertelt nu de geschiedenis vanaf het ontstaan van de Regout fabrieken tot de ondergang van de Sphinx in ruim 250 tegeltableaus met tientallen teksten. De tegelverhalen brengen de ondernemerskracht en vergane glorie tot leven. De Sphinxpassage is iedere dag gratis te bezichtigen.

De Sphinxpassage bevat ruim 250 tegeltableaus met tientallen teksten op 30.000 tegels die het verhaal vertellen van de keramiek-geschiedenis in Maastricht.

Langste tegeltableau in Nederland

Het bedrijf MaatWerkTegels heeft voor de Sphinxpassage in totaal 30.000 tegels van 15 x 15 centimeter met diverse afbeeldingen en teksten ingebakken. MaatWerkTegels is gespecialiseerd in tegeltableaus voor gevels en tunnels, in elke vorm, reliëf, kleur en decoratie. Het bedrijf print met een digitale techniek keramische kleuren. De print wordt op tegels overgebracht die daarna worden gebakken op een hoge temperatuur. De hoge inbaktemperatuur garandeert een duurzaam product dat tientallen jaren UV-bestendig is.
In de passage zijn verschillende keramische technieken te bewonderen, zoals kopergravures, transfers, handschilderingen en ontwerptekeningen. Ook zijn foto’s ingebakken van arbeidsomstandigheden, gebouwen, de productie van sanitair, oude en nieuwe ovens en van veel keramische producten. Gedeputeerde Geurts en wethouder Krabbendam openden de tentoonstelling van keramische tegels eind vorig jaar.

250 tableaus met eigen verhaal

MaatWerkTegels is in 2004 opgericht door Solke Pasveer, die zich al bijna 40 jaar met keramiek bezighoudt: “Het is een grote eer om als keramisch bedrijf uit Utrecht de keramische geschiedenis van Maastricht te mogen inbakken op Mosategels. De tableaus bestaan uit logo’s, beeldmateriaal en toelichtende tekst. Het zijn er ruim 250 geworden, dus 250 verschillende verhalen.” Het mooist vindt hij de 60’er jaren reclames van Sphinx sanitair die tot wel een meter hoog zijn uitvergroot en alle charme behouden hebben. “Fraai vind ik ook de dames die in doorkijk negligé wasbakken aanprijzen en prachtig sixties serviesgoed.”

De gehele productie is in twee maanden gerealiseerd. Extra complex was dat tijdens het inbakken van de tegeltableaus in Maastricht nog druk gewerkt werd aan de layout.