Oud / nieuw

Artikel delen

Het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck dateert van 1960 en wordt internationaal beschouwd als een sleutelwerk van het naoorlogs modernisme. Na gebruik als zorginstelling, academiegebouw en kantoor heeft het rijksmonument langdurig leeg gestaan en raakte in verval. Het complex is verworven door private investeerders met de ambitie om het gebouw te revitaliseren tot hedendaagse kantooromgeving en daarbij de oorspronkelijke kwaliteiten waar mogelijk tot hun recht te laten komen.

Aldo van Eijck, Burgerweeshuis, Amsterdam, 2018, Wessel de Jonge Architecten

In 2017 kon het inspirerende bouwwerk geheel worden gerenoveerd naar ontwerp van ons bureau. De betonnen geveldelen zijn ontdaan van de taaie coating en zorgvuldig hersteld, het metselwerk is gerepareerd en gereinigd. De door Van Eyck rond 1993 vervangen kozijnen zijn geschilderd in de oorspronkelijke kleuren en het glas is vervangen. De buitenruimten en het terrein worden nieuw aangelegd op basis van het oorspronkelijke ontwerp en huidige eisen. Hierbij is intensief samengewerkt met de landschapsontwerpers van Atelier Quadrat.

De slechte thermische en akoestische prestaties en de gebrekkige installaties vormden een grote ontwerpuitdaging. Door de koepels te voorzien van akoestisch spuitwerk konden de elektra-installaties hierin worden ingepast met instandhouding van de oorspronkelijke details. De werkgebieden zijn voorzien van vloerverwarming en convectoren terwijl in de binnenstraat de ledenradiatoren zijn teruggebracht. Hiermee is een comfortabel werkklimaat gecreƫerd met respect voor het oorspronkelijke architectonische concept.

Aldo van Eijck, Burgerweeshuis, Amsterdam, 2017, Wessel de Jonge Architecten

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief