Vertical Village: 164 meter hoog, voornamelijk hout

Artikel delen

De architecten Sou Fujimoto, Nicolas Laisné en Dimitri Roussel hebben een wedstrijd gewonnen vanuit de doelstelling: ontwikkel een opvallend nieuw gebouw dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden en tevens een contrapunt is in de stedelijke wildgroei in de Franse hoofdstad. Met de titel ‘Vertical Village’ wordt een 50 meter hoge toren bijna volledig uit hout opgetrokken. Vertical Village moet dienen als een ‘nieuwe toegangspoort’ tot de oostelijke buitenwijk Rosny-sous-Bois. De bijna 120 meter lange houtskelet structuur wordt versterkt met een betonnen voet en ondersteunende kolom.

Beeld © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

Het gebouw heeft een totale oppervlakte van een kleine 100.000 m2 en heeft een gemixte bestemming. Kantoorruimte wordt afgewisseld met woningeen waarvan een derde zal worden toegewezen voor sociale huisvesting. In tegenstelling tot de conventionele architectuur rond de structuur, is Vertical Village ontworpen in de iconische architecturale stijl van Fujimoto, met zijn golvende witte vorm en schijnbaar willekeurige assortiment van geometrische luifels ondersteund door dunne pilaren. Beglazing loopt door het gebouw heen, evenals het groen.

Beeld © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

De begane grond en het dak bieden plaats aan een open gemeenschapsruimte. Hier is ruimte voor een ‘food court’, kinderdagverblijf, een bar en meer plekken om samen te komen.Een sportcentrum beslaat de volledige hoogte van een gedeelte van het gebouw. Het sportcentrum is voorzien van klimmuren, ‘urban’ voetbal veldjes en een fitnessruimte. The Vertical Village maakt deel uit van een breder door de overheid gesteund plan om de voorsteden van Parijs nieuw leven in te blazen.

Beeld © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

Beeld © Sou Fujimoto, Nicolas Laisné and Dimitri Roussel

Bron: Archdaily

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief