Van voormalig luchtafweer platform tot ‘skywalk’

Artikel delen

Heeft u geen hoogtevrees, dan kunt u de beroemde ‘Rock of Gibraltar’ nu op een geheel nieuwe manier ervaren. Het in Gibraltar gevestigde architectenbureau Arc Designs heeft een oud militair luchtafweer platform uit de Tweede Wereldoorlog op de top van het monument, veranderd in een prachtige glazen ‘hemelwandeling’ met een prachtig uitzicht op de rots en de oceaan. De ‘Gibraltar Skywalk’ ligt 340 meter boven de zeespiegel en bestaat uit vier glaslagen en meer dan 25 ton staal ingebed in het rotsachtige, steile terrein.

Het glazen kijkgedeelte is gebouwd in het natuurreservaat Upper Rock, dat een platform bevatte dat vroeger werd gebruikt als luchtafweerbasis in de Tweede Wereldoorlog. De architecten gebruikten de basis als uitgangspunt om een glazen loopbrug en balustrade over het rotsachtige terrein uit te breiden.

Bezoekers hebben toegang tot het uitkijkplatform via een trap of een glazen lift. Eenmaal op de loopbrug kunnen ze genieten van de oost- en westwaartse uitzichten die uitkijken over de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Volgens Arc Designs was de buitengewone locatie zelfs de inspiratie voor het ontwerp van de skywalk: “De ontwerpaspiratie van dit project was om de bezoeker nieuwe en ongeĆ«venaarde uitzichten in alle richtingen te bieden, ook over de rotsachtige rotswand beneden, terwijl het tegelijkertijd een subtiele interventie waarborgt, die niet afdoet aan het natuurlijke en historische karakter van deze unieke setting.”

Hoewel de omgeving een prachtig uitzicht garandeert, bood het gevaarlijke terrein nogal wat uitdagingen voor het project.”Omdat de toegang voor voertuigen tot dit gebied beperkt is tot zeer smalle en bochtige wegen, moest de volledige loopbrugstructuur in kleinere delen worden vervaardigd die ter plaatse konden worden vervoerd en geassembleerd”, legt de architect uit.

Om ervoor te zorgen dat de glazen hemelwand goed genoeg was om de bezoekersbelasting te weerstaan, evenals de typische windsnelheden – die meer dan 150 mijl per uur kunnen bereiken – moest de constructie met meerdere rotsankers in de grond worden ingebed. Het hele project gebruikte een stalen skelet bestaande uit 18 afzonderlijke stukken. Om de loopbrug uit te bouwen, werden meer dan 8.000 vierkante meter glazen panelen geĆÆnstalleerd.

Bron: Dezeen Fotografie: Stephen Ball, courtesy of Bovis-Koala JV

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief