Futuristische vuurtoren

Artikel delen

Vuurtorens zijn over de hele wereld geliefd om hun architectonische schoonheid en historische betekenis. Echter: logischerwijs is het aantal operationele vuurtorens sterk afgenomen als gevolg van solide elektronische navigatietechnologie. Om de bekendheid met deze romantische maritieme torens te vergroten en te behouden, presenteert de Franse ontwerper Nicolas Abdelkader een project dat traditioneel maritiem design combineert met futuristische holografische technologie. Het resultaat is projectie op zee, de vuurtoren 2.0.

Het project van Abdelkader bestaat uit twee hoofdonderdelen: een 3D-holografische vuurtoren geprojecteerd op zeer transparant gaas, en een compacte cabine van 30 vierkante meter van waaruit het hologram wordt bestuurd. In een knipoog naar traditionele vuurtorens, zou een “vuurtorenwachter” in het kleine hutje kunnen wonen. De vuurtorenwachter kan de holografische diffusie van de 3D vuurtoren regelen.

Om de impact van de architectuur op de omgeving te minimaliseren, ontwierp Abdelkader het gebouw met een licht metalen frame bekleed met roestvrij stalen panelen. Het frame en de panelen rusten op palen van gewapend beton en staal die zijn verankerd in hard gesteente in de zeebodem. De kleine cabine zou zelfvoorzienend kunnen zijn door energie te halen uit een windturbine en zonnepanelen. Drinkwater zou geleverd kunnen worden door een ontziltingsproces van het zeewater. Natuurlijke houtwol binnen de muren zou als isolatie kunnen dienen en als extra beschermingslaag kan een groen dak worden toegevoegd.

“Uitgangspunt van dit project was het feit dat er wereldwijd nog slechts 1.500 actieve vuurtorens zijn, en dat de vuurtoren en het werk van de vuurtorenwachter zoals we die kennen dus afneemt,”legt Abdelkader uit. “Studio NAB heeft nagedacht over een oplossing het ‘uitsterven van de vuurtoren’ te voorkomen en de baan als vuurtorenwachter nieuw leven in te blazen. Met deze moderne variant blijft de vuurtoren zoals we die allemaal kennen uit ons collectieve geheugen bestaan.”

Bron: Studio NAB Beeld: Studio NAB

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief