‘Tropische’ wolkenkrabber groeit

Artikel delen

Toen de ‘tropische wolkenkrabber’ van WOHA Architects in Singapore net was opgeleverd, was er nog niet heel veel groen te zien. Nu, iets meer dan anderhalf jaar later, kwamen er op de redactie nieuwe beelden voorbij. De hoogbouw wordt steeds meer omhuld door kruipende wijnstokken.’ De wolkenkrabber groeit! De combinatie van natuur en architectuur wordt voortgezet in de diverse binnen- en buitenruimtes van het gebouw. Met name in de ‘luchttuinen’ ontworpen door de Spaanse architect Patricia Urquiola.

Het Oasia Hotel ligt in de centrale zakenwijk van Singapore en beschikt over een afgesloten toren met airconditioning, bekleed met rood aluminium gaas. Meer dan 20 soorten klimplanten en wijnstokken groeien op de gevel en omhullen de buitenkant in een proces dat grotendeels wordt geholpen door het vochtige, tropische klimaat van het land. De planten werden ook geselecteerd voor weinig onderhoud en het vermogen om sterke wind te weerstaan, vooral aan de top van de toren. De verticale tuin tegen een levendige rode achtergrond is niet alleen een opvallende visuele component voor het gebouw, maar het helpt ook het stedelijk hitte-eilandeffect te verminderen en de lucht van verontreinigende stoffen te reinigen.

De tropische wolkenkrabber stijgt tot een hoogte van meer dan 180 meter en bestaat uit vier grote buitenruimtes. Drie enorme veranda’s bevinden zich op de 6e, 12e en 21e verdieping, terwijl een luxe dakterras te vinden is op de 27e verdieping. Het dakterras is beschermd tegen zonnewarmte en geluidshinder door een scherm van 10 verdiepingen hoog, gemaakt van hetzelfde materiaal als de aluminium bekleding met rood gaas. Groen groeit ook over het scherm om het dakterras de indruk te geven van een verborgen oase.

Hoe zou het gebouw er over een paar jaar uitzien? We zijn benieuwd en houden het in de gaten!

Bron: WOHA Architects Beeld: Infinitude

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief