Tiny House… op Mars

Artikel delen

Bureau OPEN Architecture werkt samen met Chinese elektronicagigant Xiaomi aan het ontwerpen van MARS Case. Een futuristisch Tiny House met als standplaats niet de Hollandse polder, maar planeet Mars. Ontworpen voor eenvoudig transport, werd het lichtgewicht en compacte prototype voor het eerst onthuld buiten het Bird’s Nest Stadium in Beijing. Als onderdeel van China House Vision, een multidisciplinair en experimenteel platform voor ideeën over de toekomst van huisvesting. Het kleine huis combineert de principes van zero waste en zelfvoorziening in een afwijzing van modern consumentensurplus.


Toen het bureau werd gevraagd om nieuwe mogelijkheden voor de toekomst van huisvesting te verkennen, besloot OPEN Architecture de grenzen te verleggen en het project te beginnen met een dystopisch uitgangspunt. De mensheid die gedwongen wordt zich te vestigen op Mars. Om een huis te ontwerpen dat geschikt is voor menselijke bewoning op de planeet, hebben de architecten een klein huis ontworpen dat is gebouwd op het idee van recycling.

“Daar hebben we geen andere keus dan de excessieve consumptie die we op aarde gewend zijn drastisch te verminderebn,”aldus de architect. “Recycling is de enige manier om te overleven. Als we nieuwe waardering vinden in elke druppel water, elke hap eten en elke ademtocht, zullen we eindelijk de vrijheid van echt eenvoudig leven ontdekken? Is dit wat we zouden moeten definiëren als het ‘ideeënhuis’ van de toekomst?”

Het huisje meet 2,4 meter bij 2,4 meter bij 2 meter en is sterk afhankelijk van groene technologie, namelijk met de integratie van huishoudelijke apparaten in de huidige productlijnen van Xiaomi die op afstand kunnen worden bediend via een smartphone. De warmte en condensatie die door de elektronische apparaten wordt gegenereerd, zou worden aangewend, gefilterd en gerecycleerd om een “geïntegreerd ecosysteem” te creëren.

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief