Appartementencomplex van 140 zeecontainers

Artikel delen

In het Zuid-Afrikaanse Johannesburg is het Maboneng Precinct district nieuw leven ingeblazen. Het gebied heeft onlangs een flinke transformatie ondergaan en is van een plek van stedelijk verval, opgebloeid tot een enclave voor creatieven. Grote blikvanger: het door ontwerpstudio LOT-EK vormgegeven appartementencomplex. Opgebouwd uit zeecontainers bevat het appartementen en een plint met winkels.

Het complex genaamd Driveline Studio bevindt zich op een driehoekige locatie bovenop een bestaande structuur van een enkele verdieping. Hier was vroeger een garage te vinden waar werd gesleuteld aan auto’s. Het gebouw bestaat uit zeven verdiepingen waarvan de bovenste zes niveaus wooneenheden zijn. Allemaal open studio’s met een oppervlakte van 90 tot 120 vierkante meter en uitgerust met buitenterrassen inclusief uitzicht op het omliggende groen. De begane grond bestaat uit winkels aan de Albertina Sisulu Road. Aan de achterzijde zijn extra wooneenheden met een eigen binnenplaats en een zwembad toegevoegd.

“Het gebouw is op te vatten als een billboard waarbij beide zijden afzonderlijk van elkaar scharnieren. Net als bij een billboard zijn de buitengevels van het gebouw recht en gelijk met de kavel, terwijl de gevels op de binnenplaats worden gearticuleerd door de trappen, de lifttoren en de bruggen die alle niveaus verbinden,” aldus de architect.

De zeecontainers behielden hun oorspronkelijke kleur en geribbelde zijspoor om te verwijzen naar hun industriƫle verleden en de reputatie van de stad Johannesburg als de grootste binnenhaven ter wereld. De containers zijn opgestapeld en op locatie voorzien van grote diagonale uitsparingen voor de ramen. De uitsparingen geven het gebouw zijn kenmerkende, zigzaggende gevelpatroon.

Bron: LOT-EK Beeld: Dave Southwood, LOT-EKGratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief