Hoe hoger, hoe breder

Artikel delen

Een bouwperceel met een beperkt aantal vierkante meters beschikbaar en hier optimaal gebruik van maken? Creatieve oplossingen kunnen uitkomst bieden. Voor dit huis geldt: hoe hoger, hoe breder…

Bouwbeperkingen bepalen vaak het ontwerp van woningtoevoegingen, maar in sommige gevallen weten slimme architecten precies hoe ze er omheen kunnen werken. Een voorbeeld is architect Nicole Blair, hoofd van Studio 512 uit Austin. Ze onthulde onlangs ‘The Blair’, een klein huis dat zich uitbreidt als het omhoog komt en de vorm van een bijenkorf doet vermoeden.

Gebouwd als een pension, is de ongewone vorm van The Hive een oplossing voor de lokale bouwvoorschriften die vereisten dat de voetafdruk van de structuur beperkt bleef tot maximaal 100 m2. Blair vond een slimme manier om zich aan de regels te houden en toch een prachtige uitbreiding te maken.

Geïnspireerd door de vorm van een bijenkorf voegde Blair simpelweg een tweede verhaal toe met behulp van wanden die naar boven en naar buiten toe vanaf de basis schenen. Op deze manier zetten de wanden uit als ze opkomen, waardoor extra ruimte ontstaat op de tweede verdieping.

Het charmante kleine huis is bekleed met grote cederhouten gevelbeplating met oude dakbedekking. De schuine wanden en de grote witte ramen geven het dynamische ontwerp een vleugje sprookjesachtig karakter. Van de gekantelde keukenwanden tot de ruime, hoekige badkamer tot de schuine slaapkamer: het geometrische karakter van de structuur geeft het gebouwtje een uniek karakter.

De kleine, overdekte ingang heeft een buitendouche die naast de voordeur is geïnstalleerd. Binnen zijn de leefruimte en keuken op de eerste verdieping te vinden, waar een open lay-out de twee ruimtes naadloos met elkaar verbindt. In de keuken bieden de schuine wanden ook meer aanrechtruimte. Tussen de keuken en de woonkamer zorgt een wand met meerdere glaspanelen voor natuurlijk licht. Een reeks donkere houten trappen leidt naar het tweede niveau. Hier bevind zich de slaapkamer, badkamer en een kleine werkruimte.

Het neutrale kleurenpallet staat mooi in contrast met een slimme verzameling moderne meubels en een mix van unieke kenmerken zoals koperen buizen, zwartgeblakerde houten vloeren en keukenkasten gemaakt van geregenereerde vurenhout.

Bron: Dezeen. Fotografie: Casey Dunn and Whit Preston via Studio 512

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief