Herbestemmen: van kerk naar kinderdagverblijf…

Artikel delen

De St. Sebastian-kerk in Münster is nieuw leven ingeblazen toen deze onlangs werd omgevormd tot een unieke kleuterschool. Ontwerpbureau BOLLES + WILSON heeft het religieuze gebouw veranderd in een functionele en boeiende ruimte voor jonge kinderen. Op de lagere verdiepingen bevinden zich klaslokalen, terwijl de bovenkant wordt gebruikt als een indoor / outdoor speelruimte die van boven wordt verlicht met dakramen en geventileerd met kleine bedienbare ramen.

Het ontwerp kwam in 2009 als winnaar uit de bus om een ​​creatieve en boeiende transformatie van de St. Sebastian-kerk naar de kleuterschool te realiseren. Hun plan om de kerk uit 1962 te transformeren was gebaseerd op het gebruik van de bestaande elliptische vorm, en het bedrijf probeerde te profiteren van de door de ramen beschadigde gevel. De lagere niveaus bevatten een kleuterschool met drie groepsruimten op de begane grond en twee groepen op de eerste verdieping. De daken van deze verdiepingen worden dan all-weather speeldecks bedekt met sportveldvloeren. Deze ruimte is niet verwarmd of gekoeld en blijft een beschermde ruimte voor kinderen om te spelen.

Originele openingen van 50 x 50 cm in de gevel werden omgevormd tot bedienbare ramen die voor natuurlijke ventilatie zorgen. Het oorspronkelijke dak moest hoe dan ook worden vervangen, dus het nieuwe dak bevat grote dakramen om het daglicht naar beneden te trekken in de speelruimte. Toegang tot de kleuterschool wordt bereikt via een nieuw ingang die tevens toegang biedt tot wachtruimtes voor ouders, een keuken, kantoren, en een technische ruimte bevat. Mooie speeltuin er omheen en de kerk kan weer jaren mee.

Bron: Bolles+Wilson Beeld: S. Ahlbrand-Dornseif/R. Wakonigg, Ch. Richters, M. Hauschild

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief