Beton op een klif

Artikel delen

Toen het in Stockholm gevestigde bedrijf OOAK Architecten de opdracht kreeg om een ​​prachtig huis te bouwen voor twee surfliefhebbers, creëerden ze een ontwerp dat volledig werd aangedreven door de ongelooflijke omliggende natuur. The Patio House is een prachtig betonnen huis op het Griekse Karpathos met grote open uitsparingen. Uitkragend over het rotsachtige klif met een ​​adembenemend uitzicht op de Egeïsche Zee.

Volgens de architecten werd het ontwerp en de oriëntatie van het huis gedreven door het ruige landschap, dat bestaat uit twee getrapte plateaus. Vanwege de aard van het terrein besloten de architecten om het huis uit de hogere richel te laten hangen. Een beslissing die het verbazingwekkende uitzicht op zee optimaliseert.

“De vraag is hoe je een een huis samengaan met het spectaculaire landschap zonder het karakter ervan te veranderen,” zei OOAK. “In plaats van te proberen het landschap na te bootsen, hebben we het huis voorzichtig als object in de setting geplaats. Het omliggende landschap lieten we zo veel mogelijk onaangeroerd.”

Het natuurlijke terrein heeft niet alleen het algemene ontwerp van het huis beïnvloed, maar ook de materialen. Om het huis in de rotsachtige klif te installeren, hebben de architecten het huis gebouwd met gewapend beton. Het beton is bekleed met een bordachtige afwerking die het huis een sterke mediterrane esthetiek geeft. Het dak van het huis is bedekt met grind om op te gaan in de omgeving.

Het huis is een vrij eenvoudig horizontaal silhouet dat opvalt door zijn verschillende opvallende uitsparingen. Deze grote openingen – sommige zijn vensters anderen werden volledig open gelaten – zorgen voor een ​​adembenemend uitzicht op de Egeïsche Zee vanaf vrijwel overal in huis.

Omdat het huis hoog boven de zee ligt wordt het huis vaak blootgesteld aan sterke wind. Dit zette de architecten ertoe aan om een ​​beschutte openlucht patio toe te voegen in het hart van de woonkamer. Een bruikbare buitenruimte met een kleine eethoek en veel groen, dat de familie kan gebruiken om te genieten van frisse lucht. Voor vermaak kunnen de huiseigenaren ook genieten van een groot terras dat op het lagere plateau werd geplaatst en toegankelijk is via een grote trap

Bron: Dezeen Beeld: Yiorgos Kordakis, Åke E:son Lindman, via OOAK Architects

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief