‘The Wave’ rolt in Denemarken

Artikel delen

De in Kopenhagen gevestigde architect Henning Larsen Architects heeft ‘The Wave’ voltooid, een opvallend golfvormig appartementencomplex dat al lang voordat het project werd voltooid internationale spetters maakte. Het bekroonde gebouw ligt in Vejle, Denemarken, en is ontworpen als een uitbreiding van de omgeving, van de locatie aan het water tot de glooiende, beboste heuvels die oprijzen uit de Vejle Fjord. Het silhouet van de Wave bestaat uit vijf ronde torens die een nieuw visueel monument voor de stad vormen en zichtbaar zijn vanaf het spoor, over de weg en over zee.

The Wave beslaat een oppervlakte van bijna 3,5 hectare en bestaat uit meer dan honderd luxe appartementen en een nieuwe openbare pier aan de voorkant die de waterkant wil doen herleven. Hoewel de bouw van het complex in 2006 begon, stopte de financiële crisis alle vooruitgang na de voltooiing van slechts twee torens; de bouw werd hervat op de overige drie torens eind 2015. De golfvormige torens bestaan ​​elk uit negen verdiepingen en lijken identiek aan elkaar om het uiterlijk van een verenigd gebouw te creëren. De vijfde en laatste toren van The Wave werd in november 2018 voltooid.

“Het land rondom Vejle is uniek vanwege de glooiende heuvels, wat een ongewoon zicht is in Denemarken,” legt Søren Øllgaard uit, partner en ontwerpdirecteur bij Henning Larsen. “We hebben The Wave ontworpen als een opvallende nieuwe aanwezigheid in de skyline van Vejle, een die de omgeving reflecteert en belichaamt. We voelen dat ons ontwerp onze eigen eigentijdse ontwerpen combineert met een sterk gevoel van lokale identiteit. ”

Het spectaculaire, op de natuur geïnspireerde gebouw kreeg internationale aandacht en onderscheidingen nog voordat het project was voltooid. In 2009 werden de twee voltooide torens van The Wave door het Deense vakblad Byggeri tot ‘Woningbouw van het Jaar’ gekroond. Het project heeft ook een ABB LEAF Award voor innovatieve architectuur in 2012 verdiend, evenals de prestigieuze Civic Trust Award in 2013.

Bron: Henning Larsen Beeld: Jacob Due via Henning Larsen Architects

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief