Huisjes bouw je met een printer

Artikel delen

3d printen is een van de mogelijkheden om lichamelijk werk te verminderen. De eerste ervaringen, die vooral zijn opgedaan met kleine huisjes, stemmen hoopvol.

illustratie 3d printen van huisjes

3-d geprinte cabine van DUS ARCHITECTEN

Tekst en illustratie: Marcel van Mierlo

DUS ARCHITECTEN uit Amsterdam printte de Urban Cabin, met een oppervlak van 8 m2. Als printmateriaal werd bio-plastic gebruikt. Is het huisje niet langer nodig is, dan kan het eenvoudig worden vernietigd en kunnen bijna alle materialen worden hergebruikt in een nieuw te printen constructie. ‘Het is een zoektocht naar compact en duurzaam bouwen’ aldus DUS. ‘Het huisje heeft genoeg ruimte voor een bed, dat overdag als bank kan dienen. Maar voor een 3-d geprint bad moet je toch echt in de tuin zijn.’ In m’n artikel voor de serie SLIM RUIMTEGEBRUIK vindt u meer achtergrondinformatie en mooie foto’s van dit fantastische huisje
Artikel Dus architecten in Bouwtotaal

3-d geprint huisje van PassivDom

PassivDom is een mooi voorbeeld van internationale samenwerking. Eerst brengt het team het plan voor de 3D-printer in kaart in haar fabrieken in de Oekraïne en Californië. Daarna drukt de robot laag voor laag, met zeven assen, de dak-, vloer- en 20 centimeter dikke muurconstructies af.

De constructie bestaat uit koolstofvezels, poly-urethaan, harsen, basaltvezels en glasvezel. Muren, dak en vloer van het 40 vierkante meter grote basismodel zijn in ongeveer acht uur te printen. De ramen, deuren, het loodgieterswerk en de elektrische systemen worden vervolgens aangebracht door een vakman. Afhankelijk van het model kan het hele proces in minder dan 24 uur worden afgerond.

3-d geprinte woning van Apis Cor

In samenwerking met de Russische woningbouwer PIK Group, heeft Apis Cor een rond huis gebouwd in een testfaciliteit in Stupino, ten zuiden van Moskou. De printer brengt laag over laag mortel aan om de vorm van het huis te maken. De robot laat een kleine opening tussen de binnen- en buitenmuren, waarin glasvezelversterkingen worden aangebracht met een mengsel op polyurethaanbasis. Vervolgens worden de ramen en afwerkingen van het huis geïnstalleerd, zoals werkbladen en kasten, en wordt het huisje geschilderd. Dit alles binnen 24 uur. Het huis meet 40 vierkante meter en heeft een open indeling.

Bekijk hier een video van het productieproces: 3-D PRINTPROCES VAN APIS COR

bron: businessinsider

Winsun was enkele jaren geleden een van de eerste producenten van 3-d geprinte huisjes. Haar eerste continue 3D-printer voor de bouw produceerde de eerste batch van 10 huizen al in 2013. Met behulp van een speciale ‘inkt’, gemaakt van cement, zand, vezels en een eigen additief, voegt de printer laag voor laag toe aan wanden en andere componenten in de fabriek in Suzhou (China). De muren worden vervolgens ter plaatse geassembleerd. Het proces maakt gebruik van (tot 50 %) sloopafval en mijnafval voor de ‘inkt’ en produceert zero waste.

Bekijk hier een video van het productieproces: PRINTPROCES VAN WIN SUN

bron: future of construction

3-d geprint huis van ICON

Kunt u er geen genoeg van krijgen? Bekijk dan ook eens dit mooie 3-D geprinte huisje in Texas van ICON