Geslaagde balans tussen klassiek en modern in Het Clingendaelhuys

Artikel delen

Het Clingendaelhuys op de grens van Wassenaar en Den Haag is een stijlvolle villa uit 1927 met de status van beschermd stadsgezicht. Vanuit het pand kijk je uit over het omringende groen van het Haagse bos en Landgoed Clingendael. Sinds eind vorig jaar heeft Engelen & Spoor Uitvaartverzorging het pand in gebruik voor uitvaartplechtigheden in een rustgevende klassieke sfeer, maar wel met alle eigentijdse voorzieningen, waaronder hoogwaardige audiovisuele installaties, energiezuinige sfeerverlichting en een inpandige lift. In de toekomst willen de eigenaren Jan Willem Engelen en Michiel Spoor de deuren van Het Clingendaelhuys ook openen voor lezingen en andere passende bijeenkomsten.

Het Clingendaelhuys is een stijlvolle villa uit 1927.

Het Clingendaelhuys is een stijlvolle villa uit 1927.

Door Paul Engels

Michiel Spoor legt de balans tussen klassiek en modern uit. Een balans waar door architect Marco Bruijnes uit Nieuwkoop en de uitvaartonderneming bewust op is ingezet, omdat bij intieme uitvaartplechtigheden de sfeer van de ruimte essentieel is. “Daarom had de sfeer prioriteit – gekoppeld aan functionaliteit – toen wij vorig jaar de villa in ons bezit kregen. Wij zaten met onze Haagse vestiging drie straten verderop, kenden de villa en toen de eigenaar zich bij ons meldde, wisten wij dat dit pand precies zou passen bij wat wij voor ogen hadden. We zochten een gebouw dat warm en huiselijk aanvoelt. Dat past bij het afscheid nemen van dierbaren. Dit gebouw had dat van nature in zich. Zij het dat wij het flink hebben moeten verbouwen om die sfeer en moderne functionaliteit erin te krijgen.”

Hedendaagse zaken als ledverlichting zijn zowel in opvallende kroonluchters als onopvallende lichtstraten met spots verwerkt.

Hedendaagse zaken als ledverlichting zijn zowel in opvallende kroonluchters als onopvallende lichtstraten met spots verwerkt.

De nieuwe lift is fraai in een oude toiletruimte met stijlvolle deur opgenomen.

Weg met systeemplafonds

Michiel Spoor begrijpt bijvoorbeeld niet hoe je in zo’n pand in het verleden met systeemplafonds hebt kunnen werken en de marmeren lambrisering hebt kunnen wegwerken. “Maar dat heeft waarschijnlijk met de historie van Het Clingendaelhuys te maken. Het was in het verleden een woonhuis voor de Shell-directie, waarbij de kinderen boven woonden en de ouders op de begane grond. In de oorlog is het pand door de Duitsers geconfisqueerd en na de oorlog is het naast woonhuis voornamelijk als kantoor gebruikt. Het dak is toen geïsoleerd en er is dubbel glas gekomen, met uitzondering van de glas-in-lood ramen. Toen wij in mei vorig jaar de sleutel kregen, hebben wij de plafonds en lambrisering in ere hersteld, de deuren weer hun oorspronkelijke karakter teruggegeven en meer van deze (sfeer)ingrepen. Daarnaast hebben wij nieuwe doorgangen gecreëerd en andere juist dichtgezet. We hebben rigoureuze aanpassingen aan de inrichting gedaan om aan te sluiten op onze wensen. Op de begane grond en eerste verdieping zijn verschillende opbaar/stijlkamers gekomen, verschillend in grootte. De zaal beneden is met zo’n vijftig zitplaatsen in theateropstelling het grootst. Op de zolder hebben wij onze kantoorruimte ingericht. De lastigste opgave was het vinden van een plek voor de nieuwe lift. Die is in een voormalige trappenhuis gekomen. Voordeel is dat de lift geen lelijke metalen deur heeft, maar een stijlvolle houten toegangsdeur.”

Elementen van weleer zoals de lambrisering zijn weer zichtbaar gemaakt.

Elementen van weleer zoals de lambrisering zijn weer zichtbaar gemaakt.

Allure van 1927

In feite betrof de renovatie voor een groot deel het weghalen van aanwezige betimmeringen en plafonds om de allure van 1927 terug te krijgen. “Wel met toevoeging van een moderne touch. Zo hebben wij fraaie led sfeerverlichting aangebracht, in combinatie met opvallende kroonluchters. Er was al een aantal kroonluchters aanwezig en deze zijn allemaal vervangen. De verlichting is een belangrijk onderdeel van de sfeer geworden. Het grootste deel is energiezuinig of wordt dat op termijn. We willen nog stappen in verdere verduurzaming zetten. Bijvoorbeeld door isolatie van de glas-in-lood ramen en zonnepanelen op dak. Door de bijzondere dakvorm met een lager middendeel zijn die onzichtbaar voor de omgeving te plaatsen. We maken nu gebruik van de bestaande cv-installatie, mogelijk kunnen wij ook daar nog een slag maken. Op de eerste verdieping is een airco aangebracht, op de begane grond is dat nog niet nodig. Alle ramen kunnen op een warme dag worden opengezet.”

Elke opbaarkamer heeft een sfeervol karakter.

De installatietechnische voorzieningen zoals airco en audiovisuele apparatuur heeft een onopvallende plek gekregen.

Up to date

Moderne voorzieningen als audiovisuele installaties zijn binnen het kleurenpalet van de inrichting vrijwel onzichtbaar aangebracht. De toiletgroepen zijn helemaal up to date. In het licht van een aangename ambiance zijn ook nieuwe gordijnen en vloerbedekking aangebracht. De villa is met de renovatie en functiewijziging een nieuwe levensfase ingegaan. “Uit de reacties van onze gasten blijkt dat zij zich prettig voelen in zo’n sfeervolle en stijlvolle omgeving, juist op die moeilijke momenten van afscheid nemen.”

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief