True STUDIO: luxe in een zeecontainer

Artikel delen

De stalen zeecontainer wordt steeds populairder als bewoonbaar product. Al in 1955 ontwikkelt de Amerikaan Malcolm Mclean deze stalen opslagruimte. Hij wil de ruimte als standaard verschepingsmaat voor de logistieke sector inzetten. En wat blijkt meer dan 60 jaar later? We gaan gewoon wonen in z’n containers. Niet uit armoe, maar uit gemak en luxe.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo

Erick Haglund, oprichter en CEO van Modern Dwellings, is ontwerper en kunstenaar. In 2014 ontstaat zijn plan om de True STUDIO te creëren. De ondernemer pur sang wil modern design combineren met slimme technologie tegen een betaalbare prijs. Bovendien wil hij gebruik maken van de producten van z’n houtbedrijf Columbia Riverwood. Dit bedrijf maakt van geborgen hout uit de Columbia-rivier vloeren, deuren, en tafelbladen.

Superslimme indeling

Een standaard zeecontainer vormt de basis van Erick’s droomhuis. 15 m2 is kennelijk genoeg om een modern klein huisje te maken met een tweepersoonsbed, een keuken, een badkamer en een eettafel. Het huisje werkt hij aan de buitenkant af met donkere metalen delen, die het huis haar bijzondere uitstraling geven. De ontwerper ziet zelfs kans twee ingangen te maken. Eén op de kop en een glazen entrée aan de zijkant.
Erick vertelt:” True STUDIO is echt een veelzijdige ruimte, die kan worden gebruikt om te slapen, maaltijden te bereiden met een volledige keuken of te ontspannen en films te streamen op iemands tablet. Maar je kan er ook een thuiskantoortje van maken met de meegeleverde tafel.”

Een sterk staaltje moderne installaties

Je hebt niet veel nodig om True STUDIO in te pluggen, een tuinslangaansluiting voor het water en een 20 ampère voorziening voor elektriciteit. Qua installaties is er veel mogelijk. Het huisje wordt voorzien van een unit voor verwarming en koeling. Erick: “We hebben ook off-grid-opties zoals een verbrandingstoilet, een TESLA powerwall-systeem, Goal Zero-accu en zonnepanelen. En we bieden de mogelijkheid om een installatie aan te brengen voor regenwater opvang.”

De containers zijn gemaakt van Cortenstaal. Dit is een metaallegering, die bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal. “De huizen zijn bestand tegen vrijwel alles. Ze zijn wind- en waterdicht ontworpen en kunnen veel meer dragen dan traditionele sneeuwbelastingen. “Door de robuuste constructie en engineering zijn True STUDIO’S bestand tegen aardbevingen en kunnen ze, vastgezet aan de ondergrond, orkaankracht aan.”

Bron: modern dwellings
Foto’s: Danny Decker, Full Force Photography.


Wat kunnen we leren van Modern dwellings?

Hoe verenig je uitgangspunten, die niet te verenigen lijken. Je wilt een robuust, oerdegelijk huisje, dat ook nog te verplaatsen is. Maar het moet eruit zien als een luxe bungalow. Modern Dwellings neemt als basis een zeecontainer en werkt die af met luxe materialen. Best of both worlds. Deze zeecontainers kunnen zich verheugen op een mooi tweede leven.


BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat Ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van Bouwtotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 50 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 40 artikelen zijn verzameld in een rijk geïllustreerde bundel: SLIM RUIMTEGEBRUIK 1 en een interactief e-book SLIM RUIMTEGEBRUIK 2. Meer informatie vindt u op: www.bouwtotaal.nl/slimruimtegebruik,

Marcel is oprichter/eigenaar van kennisplatform LEVEN in Tuinen. Een dynamisch kennispodium voor iedereen, die interesse heeft in kleine, innovatieve en duurzame gebouwtjes, die je soms zelfs kan gebruiken in de achtertuin. In z’n tweewekelijkse blog bespreekt hij bijzondere voorbeelden, zoals: biologische huisjes, flatpack oplossingen, zeecontainers als woning, hobbit huisjes, de kleinste footprint (1 m2), en natuurlijk voorbeelden op verzoek van de platformdeelnemers.
www.levenintuinen.nl