Verkoold hout in het bos

Artikel delen

Midden in een eeuwenoud bos nabij Zürich ligt het Two Family House; een huis met een toepasselijke naam dat twee gezinnen huisvest. Het lokale architectenbureau Hajnoczky.Zanchetta Architekten ontwierp een huis met veel glas voor veel uitzicht op het veranderende landschap.

Vanwege regelgeving die minimale verstoring van het landschap afdwingt, wordt de ongewone driehoekige vorm van het gebouw bepaald door het bos. Om twee huizen op de beperkte ruimte te plaatsen zonder in te leveren op ruimte encomfort, gebruikten de architecten de helling van het terrein om de twee appartementen verticaal te scheiden. Elk van de vier niveaus heeft een iets andere plattegrond en grootte. De bovenste verdiepingen hebben bijvoorbeeld vrijdragende elementen, zoals projecterende vensters, die de vloerruimte vergroten.

De grootste van de twee appartementen bevindt zich op de begane grond, die de slaapkamers en de eerste verdieping omvat. Hier bevinden zich ook de gemeenschappelijke ruimtes. Omdat het gebouw zich op de bestaande helling bevindt, hebben zowel de begane grond als de eerste verdieping directe toegang tot de tuinen. Het tweede appartement beslaat de bovenste twee verdiepingen. Het gebouw is in de eerste plaats een met hout bekleed betonconstructie. Afgezien van het hoogste niveau, dat is opgetrokken uit hout.

“Om het onderscheidend vermogen van het gebouw te vergroten, hebben we gekozen voor een zwarte houten gevel die contrasteert met de omringende natuur”, leggen de architecten in een verklaring uit. “De boomgaard is onderdeel van een bosarm die door de stad loopt. Van dicht gebladerte in de zomer verandert de locatie in de winter van een sneeuwlandschap met een prachtige kreek die naar het meer van Zürich stroomt.”

Bron: Hajnoczky.Zanchetta Architekten Beeld: Lucas Peters

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief