Vervangen spouwmuurisolatie

Als men bij een bestaande gevel de bestaande spouwisolatie tegen het binnenspouwblad wil vervangen door nieuwe spouwisolatie, kan men uit diverse isolatieproducten kiezen. Als indicatie drie verschillende isolatiematerialen bij twee verschillende oppervlakten op een rij.

Tekst: www.casadata.nl

Als men na het slopen van het buitenspouwblad de bestaande spouwisolatie tegen het binnenspouwblad wil vervangen, moet men eerst de bestaande spouwisolatieplaten met de isolatieclips verwijderen. Controleer of de bestaande ondergrond voldoende vlak is.
De eerste rij isolatieplaten brengt men 50 mm boven de fundering aan in verband met eventuele aanwezige specieresten onderin de spouw. Deze onderste rij platen moet men zo nauwkeurig mogelijk tegen het binnenspouwblad aanbrengen, bij voorkeur op een horizontale lijn via een getrokken draad of smetlijn. Het is raadzaam om de isolatieplaten in halfsteens verband aan te brengen. De isolatieplaten onderling goed sluitend onder lichte druk aandrukken tegen het binnenspouwblad.
Bij de hoeken kan men het beste beginnen met hele of minimaal halve isolatieplaten in plaats met vulstukken. Op de plaatsen waar de platen voorbij de hoeken doorsteken, snijdt men het overtollige isolatiemateriaal met een isolatiemes af. De luchtspouw moet na het aanbrengen van de spouwisolatieplaten effectief tenminste 20 mm breed zijn. De isolatieplaten moet men voldoende tegen weersinvloeden, zoals wind en regen, beschermen.
In dit artikel komen drie isolatieproducten aan de orde, namelijk: Isobouw Isofort EPS spouwisolatieplaten, Kingspan Kooltherm K8 resol hardschuim spouwisolatie en Recticel Eurowall PU spouwisolatie.
 
Isobouw Isofort EPS spouwisolatieplaten.
 
Isobouw Isofort EPS spouwisolatieplaten.
 

Isobouw Isofort EPS

Isobouw Isofort spouwisolatie platen zijn grijs/wit gekleurd en bestaan uit EPS hardschuim. Deze EPS spouwplaten hebben een brandveilige SE-kwaliteit (zijn vlamdovend). EPS is de afkorting van geëxpandeerd polystyreen. Deze platen bestaan uit kleine bolletjes polystyreen, die men met stoom tot parels expandeert. Men hecht deze parels met stoom aan elkaar en perst het isolatiemateriaal vervolgens tot platen. EPS is licht, drukvast en ongevoelig voor vocht en schimmels.
De IsoFort spouwisolatieplaat bestaat voor een groot deel uit gerecycled EPS zonder dat dit tot kwaliteitsverlies leidt. De plaat heeft een goede isolatiewaarde en is veilig, snel en eenvoudig verwerkbaar. De plaatafmeting is 1.200 x 600 mm (werkend) en de rand van de plaat heeft rondom een sponning van 25 mm. Deze extra grote sponning zorgt voor een goede onderlinge aansluiting zonder koudebruggen. Dankzij het rastermotief is de plaat eenvoudig op maat te zagen. Elke plaat is voorzien van twee breuknaden voor een snellere montage. Ze zijn gemakkelijk op maat te zagen zonder vezelverlies of schadelijke stofhinder.
 
 
Kooltherm K8 resol hardschuim spouwisolatie.
 

Kingspan Kooltherm K8

Kingspan Kooltherm K8 spouwisolatie platen bestaan uit Resol hardschuim. De platen hebben een afmeting van 1.200 x 600 mm en zijn standaard voorzien van een sponning rondom. De platen zijn aan twee zijden gecacheerd met geperforeerd aluminiumfolie, waardoor de platen dampopen en reflecterend zijn.
Ze hebben een gering gewicht en zijn eenvoudig en snel te verwerken. Ze hebben een zeer goede brandklasse: Euroklasse B-s1, d0 in applicatie. Er is geen kans op verzakken. De isolatieplaat is zeer geschikt voor renovatie en nieuwbouw en voor duurzaam bouwen.
 
Recticel Eurowall PU spouwisolatie.
 
Recticel Eurowall PU spouwisolatie.
 

Recticel Eurowall PU

Voor het isoleren van spouwmuren zijn er twee uitvoeringen Eurowall isolatieplaten verkrijgbaar: Eurowall 21 hardschuim PIR isolatieplaat en Eurowall hardschuim polyurethaan isolatieplaat. In dit artikel is uitgegaan van de Eurowall polyurethaan hardschuimplaat, die is voorzien van een gasdicht meerlagencomplex.
De isolatieplaten hebben een duurzame kern, die de plaat waterafstotend, vormvast en krimpbestendig maakt. Met het tand- en groefkliksysteem aan vier zijden zijn de platen gemakkelijk te plaatsen en ontstaat er een doorlopende winddichte isolatie zonder energieverlies. Ook is de plaat standaard voorzien van een reflecterende laag aan de spouwkant voor extra isolatie. Ook is deze voorzien van een mat grijze bekleding aan de muurzijde voor een betere bescherming tegen alkali en cement. Op deze reflecterende bekleding is standaard een rasterpatroon weergegeven, waardoor men de plaats voor de spouwankers gemakkelijker kan bepalen.

Samenstelling kosten

Bij de kostenberekeningen is ervan uitgegaan, dat de bestaande spouwankers gehandhaafd blijven en de isolatieclips worden vervangen. De kosten zijn inclusief huur afvalcontainer, transport en stortkosten van het verwijderde isolatiemateriaal. De kosten zijn exclusief metselwerk of lijmwerk, steigerwerk en bouwplaatskosten.
De kosten zijn berekend met de uitvoeringstijden voor de werkzaamheden en met de bruto prijzen voor de materialen en producten zonder inkoopkortingen. Er is uitgegaan van een uurloon van € 37,80. Het aantal manuren geeft de gemiddelde productietijd weer onder normale omstandigheden. Bij de indirecte kosten is uitgegaan van een toeslag van 17% op de directe kosten voor algemene bedrijfskosten, winst en risico.

Bekijk hier de tabel

 

Ervaar het gemak van het calculatieprogramma CasadataCALC
Snel en gemakkelijk maakt u voortaan uw kostenbegrotingen en offertes met het calculatieprogramma CasadataCalc en de 42.000 kostengegevens. U kunt simpel uw uurloon, kortingen, toeslagen en BTW-percentages instellen. Ook bij het afdrukken  kunt u telkens kiezen welke onderdelen van de calculaties u wilt afdrukken. Al voor € 499,- per jaar werkt u met CasadataCalc, inclusief alle kostencalculaties en kostenbegrotingen. Probeer het gratis en vrijblijvend 2 weken uit. Kijk voor meer informatie bij www.casadata.nl/info/calculeren. 
‘Vervangen spouwmuurisolatie’

GERELATEERDE ARTIKELEN

Montage hardhouten raamkozijn

Montage hardhouten raamkozijn

In een nieuwe gevelopening wordt een hardhouten raamkozijn met raam aangebracht. We zetten de montagetijden en kosten van enkele raamtypen bij twee verschillende afmetingen op een rij.   …

Lees verder
Dakoverstek in verschillende afwerkmaterialen

Dakoverstek in verschillende afwerkmaterialen

Men kan bij een topgevel het dakoverstek in verschillende afwerkmaterialen aanbrengen. In dit artikel komen de timmerkosten bij het afwerken met WRC boeidelen, Okoumé, Uniprime multiplex en …

Lees verder
Bergingsdeur verbreden moeilijk?

Bergingsdeur verbreden moeilijk?

Om uw motor eenvoudig in en uit de berging te rijden, wilt u de bergingsdeur laten verbreden naar 1.150 of 1.380 mm. U benadert hiervoor een aannemer/klusbedrijf. Wat kan er nou zo moeilijk aan …

Lees verder

Propartners

BouwTotaal: platform voor bouwend Nederland