Compact bouwen met een zeecontainer

Artikel delen

Momenteel woont ruim 50% van de wereldbevolking en 90% van de Nederlandse bevolking in de stad, aldus TNO – innovationfor live. Hoe kunnen we optimaal tegemoetkomen aan de verschillende claims op de beschikbare ruimte en tegelijk voldoen aan de voorwaarden van een hoogwaardige leefomgevingskwaliteit, waar zorg, werk en voorzieningen in de nabijheid zijn? Naast het in Nederland populaire optoppen en het plaatsen van dakkapellen en serres, bieden tuingebouwtjes of tuinkamers in de achtertuin prachtige en prijstechnisch gunstige oplossingen. Deze gebouwtjes leren ons ook nadenken over slim ruimtegebruik in het algemeen. In dit eerste artikel in een reeks aandacht voor de White Cube van Erwin van Heel.

 Tekst: ir. Marcel van Mierlo

 Het tuingebouwtje biedt ongekende kansen voor bottum-up innovatie in de bouw van totaalconcepten. Goed nieuws voor het mkb-bedrijf, zzp’ers, schoolverlaters en startende ondernemers.Een tuingebouwtje biedt:

·         De meest zelfstandige oplossing voor kleinschalige uitbreiding van ruimte voor wonen, werken en recreëren nabij de woning.

·         De meest flexibele oplossing voor intensief ruimtegebruik in stedelijke gebieden, want de ruimte is aanpasbaar én eenvoudig te plaatsen en verwijderen. Duurzamer kan niet.

·         De financieel meest haalbare variant om in te spelen op de vraag naar kleinschalige ruimten, die ook nog eens flexibel inzetbaar zijn. De grond is immers gratis en gebruikskosten zijn beperkt tot de periode van gebruik.

·         Ontelbare kansen voor innovatie.

 De variatie aan tuingebouwtjes neemt snel toe in Nederland. Waar vroeger vooral het traditionele bakstenen schuurtje werd neergezet, of het houten ongeïsoleerde tuinhuisje, is het huisje nu in ieder geval geïsoleerd, en vaak prefab of als bouwpakket leverbaar. Dat de grens van de mogelijkheden nog lang niet is bereikt, blijkt uit de innovatieve aansprekende voorbeelden, die vooral in het buitenland voorkomen. Maar gelukkig hebben ook Nederlandse ontwerpers de handschoen opgepakt. Volledig opgebouwd uit organisch materiaal of volledig prefab aangeleverd en binnen een dag gebruiksklaar, het kan allemaal.In dit artikel voorbeelden van zeecontainers, maar er zijn nog ontzettend veel andere mogelijkheden!

White Cube
Bent u sceptisch over LEVEN in je achtertuin? Bekijk dan eens op uw gemak de White Cube van Heel Design. Nog geen 7,5 m2 grondoppervlak nodig. Op z’n plaats hijsen en aansluiten. IJzersterk geconstrueerd op basis van een gebruikte zeecontainer. En smaakvol afgewerkt aan binnen- en buitenzijde. Een knap staaltje vakwerk.

Erwin van Heel is in 2012 begonnen met het ontwikkelen en bouwen van mooie kleine ruimtes op basis van zeecontainers. ‘White Cube’ is een kantoortje van 3 meter breed, 2,44 meter diep en 2,66 meter hoog. Dit kantoor is gebouwd op basis van een 10 voet (circa 3 meter) container. Hierdoor is de constructie oersterk en kan het geheel eenvoudig verplaatst worden. Het dak, de wanden en de vloer zijn goed geïsoleerd. De achterwand bevat opbergruimte, in de wand verborgen schappen en een verborgen tafel die bij mooi weer buiten gebruikt kan worden.

 

Visie Erwin van Heel
Een interview met Erwin geeft ons een kijkje in de keuken.

 Waar komt je passie vandaan en wat is de toekomst voor de White Cube?

 ‘Ik kom zelf uit de Design wereld, namelijk 12,5 jaar Leolux, designmeubelen. Ik zag daar de trends in bladen. Eén van de trends was de verschuiving naar industriële interieurs. Lofts, wonen in fabrieken en ga zo maar door. Ook containers als kantoorunits in een fabriek bestaan al. Ik vroeg me alleen af waarom die altijd zo lelijk moeten zijn. Een container sprak me enorm aan als industriële vorm, alsmede zijn verplaatsbaarheid. Een zoektocht bracht me verder op container architectuur, shedworking en dergelijke. Toen begon mijn bloed te stromen: waarom bestaat dit niet in Nederland. Waarom leven wij nog steeds met lelijke houten bouwmarkt tuinhuisjes?’

Welke functies (slapen, relaxen, kantoor, etcetera) kan White Cube allemaal vervullen? Kunnen functies gemakkelijk worden gewijzigd? Kan een klant zelf interieur en functies in overleg met jou wijzigen?

De White Cube is een prototype. Laten we zeggen een eerste kennismaking met het bouwen van containers. Hier hebben we veel van geleerd. Ik ben daarbij in eerste instantie uitgegaan van mijn eigen wensen. Wat zou ik willen in een tuinkantoor? Werken, klanten ontvangen, van de tuin genieten, slapen. Het is volgens mij de truc om zoveel mogelijk functies te combineren op een aangename manier, waardoor het verblijven prettig wordt. In de basis bepaalt een klant natuurlijk wat hij of zij wil. Ik heb nu een klant die bijvoorbeeld een murphy bed, badkamer, open haard en een tafel voor twaalf personen wil.’

Kan de buitenafwerking worden aangepast aan de omgeving of duurzaamheidswensen, bijvoorbeeld groene gevel en tuindak of volledig van ‘oud hout’?

 ‘Ja, de dakconstructie is zo sterk dat ook een sedumdak een optie is. Het dak is zelfs beloopbaar te maken of kan worden gebruikt als groentetuin. Dit kan door de balkenconstructie die onderdeel uitmaakt van het dak. Bij een normaal containerdak is dit niet mogelijk. Ook zijn er al klanten geweest met de vraag voor een spits dak. Ook dat is in principe geen probleem.’

Welke voorzieningen zijn mogelijk: energie (licht en warmte/koeling), water, sanitair?

‘In feite zijn alle voorzieningen mogelijk die ook in een normale woning gebruikt worden. Dus ook een douche of toilet, keuken, etcetera. Vaak wordt voor badkamers een ‘doorloopverhitter’ van Clage geadviseerd. Deze gebruik ik al jaren in mijn schuur waar ik een gastenverblijf heb met badkamer. Dit kleine apparaatje is goedkoop en werkt goed. Men hoeft geen aparte warmwatervoorziening te hebben. Koeling wordt vooral gerealiseerd door een goede isolatie plus ventilatie. Wanneer de container in de zon staat adviseren we vaak shades (soort lamellen die aan de buitenzijde voor het raam kunnen worden geschoven). Ook is het mogelijk om het dak te laten uitsteken om direct zonlicht in de container te voorkomen. Uiteindelijk is het natuurlijk ook mogelijk om een airco te plaatsen.’

‘Voor de verwarming volstaat vaak een kleine elektrische kachel door de goede isolatie. Een groot voordeel hiervan is dat je deze met een klikaan/klikuit bediening vanuit huis kan bedienen. Maar indien een klant zijn of haar CV wil doortrekken is ook dit geen probleem.’

Wat zijn de duurzaamheidskenmerken van White Cube?

‘Een container is op zichzelf al duurzaam. Ze worden gemaakt om lange tijd, wind, weer, gewicht en bewegingen te doorstaan. Door deze te hergebruiken proberen we een afgedankt product een tweede leven te geven. De flexibiliteit is door de modulaire opbouw natuurlijk spectaculair. Ze kunnen aan elkaar gekoppeld worden, op elkaar gestapeld worden. Er is heel veel mogelijk. De enige beperking zit in het volledig verwijderen van de zijwanden. Dit is niet altijd mogelijk. Daarom ben ik met enkele klanten ook aan het schuiven naar het ombouwen van kantoorunits (containers met een sterkere dakconstructie).’

Hoelang is globaal de bouwtijd? Hoe lang duurt bijvoorbeeld installatie op locatie? Welke werkzaamheden moeten op de locatie worden uitgevoerd?

‘De totale bouwtijd is afhankelijk van de grootte van een container en de gekozen opties en varieert van een week tot enkele weken. Op de locatie hoeven vaak alleen water en licht te worden aangesloten. Bij aanbouwen wordt extra aandacht besteed aan de afwatering, zoals de loodslab en dergelijke.’

 Hoe zijn afwerking en isolatie aangebracht? Hoe is de dakopbouw?

‘De buitenbekleding en het dak zorgen voor een eerste luchtlaag, maar in principe wordt een container vanuit de binnenzijde geïsoleerd. De binnenwand staat dan ook los van de metalen wand van de container. Daardoor zijn er geen tot weinig koudebruggen. Op de containervloer wordt tevens isolatie aangebracht, waarop de uiteindelijke vloer komt te liggen. Hierdoor is kou vanuit de onderzijde miniem.’

‘Het dak van de container wordt voorzien van houten balken die over de breedte van de container liggen (2,44 meter). Daarop worden houten platen bevestigd. Vervolgens wordt een opstaande rand gerealiseerd en wordt de EPDM dakfolie geplaatst.’

 Welke vergunningen zijn nodig voor de White Cube?

‘In principe geen. Het gebouw is zo klein dat het meestal vergunningsvrij geplaatst kan worden. Daarbij is het geen vast bouwwerk.’

 

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik
In januari 2013 is ir. Marcel E. van Mierlo gestart met kennisplatform LEVEN IN TUINEN, een podium voor uitwisseling van kennis over ‘innovatieve en duurzame gebouwtjes in de achtertuin’. Op www.facebook.com/levenintuinen  kan iedereen nieuwe voorbeelden posten en vragen behandelen, die te maken hebben met het leven in de achtertuin. In een twee-wekelijkse interactieve blog op www.levenintuinen.nl behandelt Marcel een specifiek thema, bijvoorbeeld: de kleinst mogelijke footprint (vanaf 1 m2), het tweede leven van zeecontainers, leef je eigen sprookje in een hobbit house, mantelzorg in je achtertuin,  biologische huisjes en Plug & Play. En natuurlijk thema’s op verzoek van de platformdeelnemers.

In BouwTotaal zal Marcel van Mierlo in iedere uitgave een slimme oplossing van ruimtegebruik laten zien. De getoonde voorbeelden zijn namelijk niet gebonden aan de achtertuin, maar kunnen overal worden toegepast waar slim ruimtegebruik is gewenst.