Slim Calculeren deel 1

Artikel delen

Waarom calculeren we eigenlijk; heeft het wel zin?

U begint een project met het maken van een juiste begroting. Is de aanneemsom te laag, dan kan dat tot verliezen leiden. Maar is hij te hoog, dan wordt het werk niet aan u gegund. Kortom; de begroting is het visitekaartje van uw bedrijf en daar gaat de Serie Slim Calculeren in BouwTotaal over. De eerste aflevering begint met een globale verkenning.

In deze serie over calculeren zullen we u aan de hand van de “Samenvatting calculatie begroting” (zie de begroting op deze pagina), meenemen door calculatieland. Bij de meest aanbestedingen wordt er tevens om een open begroting gevraagd. Braaf leveren de inschrijvers hun open begroting in. Maar bij ons komt dan altijd de vraag op “heeft de aanbesteder ook een begroting”? Want men zal deze toch op een of andere wijze moeten vergelijken. Regelmatig blijkt dat dit niet het geval is. Bij navraag horen we steeds het antwoord: “we willen controleren of alles meegenomen is”. Vreemd, men had toch op basis van het bestek en tekeningen de aanbesteding uitgeschreven? Dan is dit toch volledig overbodig. Het kan natuurlijk zijn dat men niet helemaal zeker is van het bestek. Een open begroting is er echter niet voor om te controleren of alles is meegenomen. Maar deze dient als vergelijking bij een te hoge of te lage inschrijving.

Het complete artikel kunt u verder lezen in nr. 3 2007 van BouwTotaal.