Gezondere scholen met gipsvezelplaten

Artikel delen

Bij de renovatie en nieuwbouw van scholen gaat de aandacht steeds vaker uit naar gezond bouwen. Opdrachtgevers (gemeenten, schoolbesturen) worden gestimuleerd tot het bouwen van “frisse scholen”. Dat zijn scholen met een gezond binnenmilieu en een laag energieverbruik. Fermacell gipsvezelplaten passen volgens de leverancier goed in het concept Frisse Scholen. De standaard gipsvezelplaten zijn stootvast, brandwerend en geluidsisolerend. Dat zijn tevens drie belangrijke uitgangspunten voor de (ver)bouw van nieuwe scholen.

Greenline

Een stap verder gaat Fermacell Greenline. Dat is een gipsvezelplaat die schadelijke stoffen absorbeert en duurzaam bindt. De plaat verbetert daardoor de lucht en daarmee het binnenmilieu van een school. Greenline platen zijn gewone gipsvezelplaten, die fabrieksmatig aan twee zijden behandeld zijn met een werkende stof op keratinebasis. Er zijn platen voor wanden en plafonds en er zijn Greenline Vloerelementen. Bovendien zijn er Greenline lijmen voor platen en vloerelementen. Deze platen blijven actief onder afwerkingslagen, bij voorkeur dampopen verven, wandbekledingen en vloerbedekkingen. De werking is onderzocht en bevestigd door het onafhankelijke Eco Institut uit Köln.

Fermarock wanden

Voor een integrale oplossing bij scholenbouw biedt Fermarock een mogelijkheid. Dit is een KOMO-gecertificeerde niet-dragende systeemwand, bestaande uit een stalen profiel met aan weerzijden Fermacell gipsvezelplaat en daartussen Rockwool isolatie.

Fermacell BV, Wijchen, (024) 649 5111, www.xella.com