Mobiele snelmontage 10 ton meter torenkraan

Artikel delen

In januari 2011 is door Monta-Rent Bouwlogistiek aan Rooijmans Metsel- en Aannemersbedrijf uit Someren een nieuw model 10 tonmeter torenkraan op aanhangwagen afgeleverd. Deze mobiele Montalift 108 snelmontage torenkraan wordt door Rooijmans hoofdzakelijk ingezet bij de nieuwbouw van woningen. Mobiliteit en manoeuvreerbaarheid van de kraan zijn heel belangrijk. Daarom is de kraan op een enkel-as aanhangwagen onderstel gemonteerd met hydraulische remmen, bladvering en 12 V verkeersverlichting. Als optie zijn ook luchtremmen leverbaar. Met deze uitrusting kan de kraan inclusief volledig ballastgewicht eenvoudig en veilig met snelheden tot 25 km/uur achter een landbouwtrekker, verreiker of vrachtwagen getransporteerd worden.

Met de snelafstempeling wordt de kraan waterpas gezet. Daarna kan begonnen worden met de hydraulische montage van de kraan, die slechts tien minuten duurt. Bediening gebeurt via de twee joysticks op de radiografische afstandsbediening. Voor de voeding van de kraan is een 230 V – 16 A woonhuisaansluiting al voldoende, maar een krachtstroom-aansluiting is ook mogelijk door de mono/driefase uitvoering. Alle drie de kraanbewegingen zijn traploos regelbaar via frequentieregelaars.

Hijshoogten

De ongetuide vakwerkgiek met een totale lengte van 24 meter heeft een hijshoogte van 18 meter. Andere opstelconfiguraties zijn de teruggeklapte halve giek en de 17° schuine giekstand voor een maximale hijshoogte van 23 meter. De kraan hijst de maximale last van 1.800 kg tot een vlucht van 5,5 meter en op de grootste vlucht van 24,0 meter nog een last van 400 kg. Hiermee blijft de kraan binnen de 10 tonmeter lastmoment begrenzing en is er voor de bediening geen hijsbewijs noodzakelijk.

De kraan neemt op de bouwplaats weinig ruimte in beslag door zijn zwenkradius van 2,5 meter en een stempelbasis van 4,0 x 4,0 meter. Met een totale transportlengte van 12,3 meter is deze kraan de meest compacte in zijn klasse. Dit is bereikt door de hydraulisch beweegbare contragiek die via één bedieningshendel binnen 1 minuut in of uitgeklapt kan worden. Door de nieuwe vakwerkgiek constructie waarbij het tweede giekdeel over het eerste deel heen vouwt heeft de kraan een transporthoogte van slechts 3,3 meter.

Monta-Rent Bouwlogistiek BV, Beverwijk, (0251) 21 81 88, www.montarent.nl