Verbeterde alukraan kan 1600 kg hijsen

Artikel delen

Ten opzichte van zijn voorganger heeft de nieuwe PAUS PTK 31 een aantal verbeteringen ondergaan. De afstempeling bestaat uit vier gecombineerde klapbare telescoop steunpoten die ieder afzonderlijk uitgeschoven kunnen worden, afhankelijk van de beschikbare opstelruimte. De veiligheid is hierbij gewaarborgd door de gebruiksvriendelijke steunpoot detectie. De maximum capaciteit is verhoogd naar 1600 kg, ook bij inzet met een kleine stempelbasis.

Door de inschuifbare trekdissel wordt de opstelruimte met circa 2 meter verkort, wat op krappe locaties een groot voordeel is. De manoeuvreerbaarheid is verbeterd door toepassing van een veerblokkering op de achteras. Hiermee wordt het wringen van het tandem as-stel tijden het verrijden op locatie voorkomen. Andere opties zijn de radiografische bediening van de rij-aandrijving en de zelfnivellering voor het afstempelen. Met één drukknop op de afstandsbediening zet de gebruiker de kraan automatisch waterpas. Net als zijn voorganger is de PTK 31 inzetbaar als volwaardige hoogwerker met de goedgekeurde hoogwerk-uitrusting volgens de EN 280 norm. De stabiele werkbak met een werklast van 250 kg heeft een maximale werkhoogte van 27 meter en kan tijdens transport op de kraan gemonteerd blijven.

Geen hijsbewijs

Voor de bediening van de PTK 31 is geen hijsbewijs noodzakelijk. Door de telescoopgiek van 31 meter is het mogelijk met lasten te schuiven tot 1600 kg en haakhoogtes tot 30 meter te bereiken. Hiermee kunnen lasten onder obstakels geplaatst worden en om hoge obstakels heen, zoals bomen of lantaarnpalen. Met de klapbare steunpoten is de PTK 31inzetbaar op locaties met een ongelijke ondergrond. De gebruiker heeft de mogelijkheid de kraan zelf te transporteren als aanhangwagen door zijn eigen totaalgewicht van minder als 3.500 kg. Met de hydraulische aandrijving staat de kraan binnen vijf minuten na aankomst hijsklaar en is daarmee bijzonder geschikt voor kortdurende klussen. Monta-Rent introduceert de nieuwe PAUS PTK 31 alukraan tijdens de Werkmateriaaldagen op vrijdag 1 en zaterdag 2 april in Barneveld.

Monta-Rent Bouwlogistiek BV, Beverwijk, (0251) 21 81 88, www.montarent.nl