Preventieplan moet gehoorschade voorkomen

Artikel delen

Fabrikant van op maat gemaakte gehoorbeschermers Tympro Hearing Protection heeft de SAPP-methode ontwikkeld. SAPP staat voor Signalization, Awareness, Prevention and Protection. Als men weet waaraan men blootgesteld word, de risico”s binnen het bedrijf in kaart zijn gebracht en men op de hoogte is van de status van het gehoor van de medewerkers binnen het bedrijf, dan kan er een gericht preventieplan worden opgesteld.

Eén van de meest voorkomende beroepsziekten is gehoorschade. Echter blijkt dat gehoorschade vaak niet tijdens het werken wordt opgelopen, maar in de vrije tijd. Werkgevers hebben een wettelijke verplichting om te voorkomen dat hun medewerkers worden blootgesteld aan lawaai. Als een medewerker niet beseft dat een MP3 speler, een concert, festival of een zware geluidsinstallatie wellicht meer schade kan aanrichten dan lawaai op het werk, dan heeft gehoorbescherming tijdens werk doorgaans maar weinig zin. Mensen die zich niet bewust zijn van het eigen gedrag, zowel zakelijk als privé, lopen een veel groter risico op gehoorschade die vaak onherstelbaar is. Deze onherstelbare schade vormt een bron van veel medische gevolgklachten, denk daarbij onder andere aan concentratiestoornissen, depressiviteit en hartklachten. Het blijkt vaak een hele grote verborgen kostenpost te zijn. Een werkgever doet er daarom verstandig aan om in de voorlichting en aanpak van geluidsbelasting met name het gedrag van de werknemer centraal te stellen.

SAPP

De SAPP-methode van Tympro Hearing Protection geeft inzicht in de genoemde problematiek. Door een verband aan te brengen tussen diensten op het gebied van audiometrische (gehoor) metingen, dosimetrische (geluidsbelastings) metingen en bewustwordingstrainingen verbetert het rendement zowel fysiek als financieel aanzienlijk. De uitgevoerde diensten worden gepresenteerd in een adviesrapport dat kan worden geïntegreerd in een plan van aanpak voortvloeiend uit een Risico Inventarisatie en Evaluatie. Een goede coördinatie tussen de diensten waarbij de situatie wordt vastgelegd maakt een betere afstemming betreffende de middelen die worden ingezet mogelijk.

Eén van de belangrijkste uitgangspunten is de mate waarin de comfortgrens van de gebruiker kan worden benaderd. Dit betekent dat de dempingswaarde van de gehoorbescherming zodanig wordt ingesteld dat hij binnen veilige marges het geluid dempt, maar voorkomt dat het gehoor wordt “overbeschermd”. Een te hoge bescherming geeft het gevoel dat je van de omgeving wordt afgesloten en dat is niet de bedoeling. Een goede op maat gemaakte gehoorbeschermer moet in principe gedurende een gehele werkdag gedragen kunnen worden en zorgt ervoor dat de spraakverstaanbaarheid intact blijft. De drager zal hem dan niet verwijderen als hij of zij wil communiceren.

Tympro gehoorbeschermers

Eigenlijk valt een op maat gemaakte gehoorbeschermer te vergelijken met het dragen van een bril, als je het eenmaal gewend bent, blijf je die gewoon dragen. Tympro gehoorbeschermers hebben een instelbaar filter waardoor de demping ter plekke in te stellen is tot een comfortabel niveau. Bij iedere Tympro gehoorbeschermer wordt tijdens de uitlevering een lektest uitgevoerd. Hierdoor wordt de juiste en volledige werking van de gehoorbeschermer getest en vastgelegd. Bij iedere uitgeleverde gehoorbeschermer weet je dus zeker dat deze goed functioneert. De gegevens worden in een centrale database opgeslagen en periodiek worden de gehoorbeschermers gecontroleerd. Indien de geluidsomgeving van de drager veranderd, kan de gehoorbeschermer naar een aangepast niveau worden ingesteld.

Als iemand gedurende een dag werkt met een geluidsbelasting van 100 decibel en goed beschermd is, is er niets aan de hand. Stapt diezelfde persoon daarna in de auto en laat hij alle woofers en waffers in zijn hoedenplank trillen door harde muziek, dan is de kans groot dat hij met een decibelniveau van meer dan 100 dB(A) binnen enkele minuten een gehoorschade oploopt waartegen zijn werkgever hem een hele werkdag beschermd heeft. Bewustzijn van oorzaak en gevolg bij lawaai en aanpassing van gedrag levert daardoor meer rendement op.

Tympro Hearing Protection BV, Breda, (076) 572 92 98, www.tympro.nl

Gratis BouwTotaal Nieuwsbrief

Actualiteit, rubrieken met praktische informatie, inspiratie en meer: abonneer je gratis op de BouwTotaal nieuwsbrief!

Nieuwsbrief