fbpx

All Electric W&R-Groenwoningconcept

Artikel delen

De All Electric W&R-Groenwoning van BAM is primair ontwikkeld om de woonconsument te laten profiteren van een hoog comfort met opvallend lage energielasten. De Groenwoning heeft blijvend lage woonlasten, duurzaam wooncomfort en waardeontwikkeling. Ook is sprake van een exclusieve groenfinanciering en een foutloze bouw door ketenintegratie. De vakjury van manifestatie De Voorsprong, georganiseerd door de Energiesprong (initiatief van SEV en Netwerk Conceptueel Bouwen), kende recentelijk de eerste prijs toe aan dit energieneutrale woonconcept.

De lage prijs voor deze energiearme woning maakt de vraag actueel waarom gewacht zou moeten worden om Nederland energieneutraal te maken. De All Electric W&R-Groenwoning is gebaseerd op het W&R-concept. De basis van dit concept is een referentiewoning in tunnelgietbouw die efficiënt, volgens een gestandaardiseerd bouwproces en samen met vaste co-makers wordt gerealiseerd. Om keuze te bieden kent de referentiewoning talrijke varianten voor alle doelgroepen, waaronder starters, gezinnen, doorstromers en senioren, diverse indelingen en architectonische insteken. In Nederland staan ruim 15.000 W&R-woningen. Met het W&R-woningconcept speelt BAM Woningbouw in op de vraag naar betaalbare woningen.

Het basisprincipe van het concept is de trias energetica. Dus eerst de energievraag beperken (schil met hoge isolatiewaarden), dan gebruik van duurzame energiebronnen (zonne- en wind-energie, biomassa, warmte- en koudeopslag in de bodem) en tot slot het efficiënt gebruik van eindige energiebronnen. Het concept is bedoeld voor grondgebonden woningen voor alle locaties in Nederland. Er is geen minimum en geen maximum projectgrootte. Er is tevens geen gasnet nodig in de wijk.  Natuurlijke ventilatie zorgt voor frisse lucht binnen en de woning is toch energieneutraal.

Lage bouwkosten
De All Electric W&R-Groentussenwoning wordt compleet aangeboden voor bouwkosten van € 86.500,-, exclusief btw per woning. Deze prijs is gebaseerd op een compleet huis met een inhoud van 441 m3. De prijs is inclusief een berging in de tuin, palen van 10 meter onder de woning een complete badkamer, et cetera.
Speciaal voor de W&R-Groenwoning is een groenhypotheek van toepassing. Van deze Groenwoning kan de koper 0,5 % tot 0,7% rentekorting krijgen. De onderhoudskosten van de woning zijn daarnaast zeer laag. De collector is voorzien van zelfreinigend glas. De W&R-Groenwoning biedt ook een betere luchtkwaliteit door afwezigheid van rookgasafvoer.
De primaire energiebron van de All Electric W&R-Groenwoning is de zon. De zuid/westzijde van de kap wordt compleet voorzien van een opwekkingssysteem van 10 m2 voor warmwater en 20 m2 pv-panelen voor de opwekking van energie.
 
De zonnecollectoren en de luchtwarmtepomp zorgen voor zowel warm tapwater als ruimteverwarming. Uit de ventilatielucht wordt energie teruggewonnen en deze energie wordt via een warmtepomp op ventilatielucht afgestaan aan een vat van 550 liter. De pv-panelen leveren de elektriciteit voor de installaties (pompen), de verlichting en gedeeltelijk het huishoudelijk gebruik van de woning. De schil is zeer goed geïsoleerd. De Rc-waarde is groter dan 5,0 m2K/W. De ramen zijn voorzien van drielaagse beglazing.

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis BouwTotaal nieuwsbrief.

Nieuwsbrief (compact)