fbpx

Ik ben niet bang voor 2012!

Artikel delen

Zo, 2012 is dan eindelijk begonnen. En wat gaat dit jaar ons brengen? De voorspellingen beloven niet veel goeds. Zo loopt in 2012 de Maya-kalender af. Volgens doemdenkers betekent dit het einde van de wereld. Tja, dat is behoorlijk heftig. Het kan natuurlijk ook dat de Maya’s dachten: ‘een kalender tot en met 2012 is voorlopig wel even genoeg, de volgende jaren schrijven wij er later wel bij’. Enfin, we merken het wel.

Dichter bij huis belooft 2012 ook al weinig goeds. Neem nu onze economie. Zeg ik ‘onze’? Bestaat die dan nog? Is alles dan nog niet Europees of zelfs van de Chinezen? Hoe dan ook, veel economen en ‘andere mensen die het kunnen weten’ zijn buitengewoon somber. Volgens hen wordt 2012 het slechtste jaar sinds tijden. Ook de Europese regeringsleiders struikelden de afgelopen maanden over elkaar heen om op TV te melden dat 2012 een dieptepunt zal worden. De eurocrisis is dus nog lang niet voorbij. De ‘gifbeker’ moet tot de laatste druppel worden leeggedronken. Een enkeling (nu nog) voorspelt zelfs dat de euro het einde van dit jaar niet gaat halen.

Uiteraard gaat ook het MKB een buitengewoon zwaar jaar tegemoet. En dat terwijl de afgelopen jaren voor veel ondernemers al slecht zijn geweest. Door fors in te teren op het vermogen hebben velen nog net het hoofd boven water kunnen houden. Maar de grens komt, zeker in de bouw, steeds dichterbij. Volgens economen staat het MKB zelfs een record aantal faillissementen te wachten.
Met deze vooruitzichten is het natuurlijk moeilijk de moed er in te houden. Maar goed, misschien valt het allemaal mee.

De ‘deskundigen’ voorspelden toch ook een zeer strenge winter. Ik heb daarom (voor het eerst) winterbanden gekocht. Voorlopig ten onrechte. Tijdens ‘oud en nieuw’ stond ik zelfs in een T-shirt vuurwerk af te schieten. OK, misschien een beetje overdreven, maar op nieuwjaarsdag was het nog nooit zo warm. Niet voor niets kende de traditionele Nieuwjaarsduik dit jaar een record aantal deelnemers. Een enkeling maakte er direct de eerste stranddag van 2012 van. Hoezo ‘horrorwinter’?

Voorspellingen komen dus niet altijd uit. Ik maak er daarom gewoon een mooi en lekker positief jaar van. En ik wens u hetzelfde toe. OK, misschien tegen beter weten in, maar wat geeft het? Gelukkig staan ons in 2012 ook diverse grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen en het EK voetbal, te wachten. Bij alle stress zorgen die voor de broodnodige ontspanning. Hoewel? Nederland is op het EK ingedeeld in de ‘poule des doods’. Met Duitsland! Moet ik nog meer zeggen? Ach, bij alle economisch ellende kan dat er in 2012 ook nog wel bij.

Mr. Frank Kerkhof FB
Alfa Accountants en Adviseurs
fkerkhof@alfa-accountants.nl