Lichtgevende gevelstenen

Artikel delen

Een gevel aanlichten zonder energieverbruik. Dat kan met de nieuwe serie  gevelstenen van keramische industrie St. Joris. Het Limburgse bedrijf presenteert een geglazuurde gevelsteen, die overdag zonlicht opneemt en deze bij avond afstraalt. Zo zet een ‘Glow in de dark’ zich bij avond zelf in het licht en ontstaat een zeer sfeervoller gevel.

‘Glow in the dark’ sluit perfect aan op de zoektocht van architecten naar nieuwe innovatieve materialen. De nieuwe gevelsteen is voorzien van een bijzondere glazuurlaag die daglicht absorbeert en daardoor bij avond een fraaie gloed afscheidt, waardoor de gevel een unieke uitstraling krijgt. Het zorgt voor een timide gracieuze uitstraling, die prettig wordt ontvangen in zijn omgeving zonder daarbij overlast te bezorgen aan omliggend gebouwen of bewoners.
Paul Teeuwen, commercieel manager: ‘Onze R&D-afdeling is in nauw overleg met architecten en andere partijen binnen de bouw- en vastgoedwereld steeds weer op zoek naar nieuwe innovatieve ontwikkelingen. Omdat de gevel de blikvanger en het visitekaartje van een gebouw is, zoekt de architect steeds naar nieuwe en heel bijzondere gevelontwerpen. Licht en uitstraling spelen zijn daarbij zeer belangrijke items. Vanuit die gedachten hebben we ‘Glow in the dark’ ontwikkeld. Een sfeervol verlichte gevel zonder extra energieverbruik.’

Positieve reacties
Architecten en opdrachtgevers blijken in hun eerste reactie zeer enthousiast. Want naast de architectonische uitstraling, biedt deze uitstralende gevelsteen ook nog een extra veiligheid. Een gebouw dat bij avond in het licht staat, zal minder overlast hebben van vandalen, dan een volledig in het donker gehuld pand. Zeker ook op industrieterreinen en kantorencomplexen kan men met deze lichtgevende gevelsteen een zeer bijzonder effect bereiken.

St. Joris Keramische Industrie bv, Beesel, (077) 47 40 100, www.stjoris.nl