Meerkosten hogere isolatiewaarde

Artikel delen

De afgelopen periode is er veel te doen geweest over het Bouwbesluit. Moet de Rc-waarde naar 3,5 m2K/W of naar 5 m2K/W? Of doen we er verstandiger aan gelijk maar naar het optimum te gaan: Rc = 8 m2K/W? Een hogere waarde heeft geen invloed meer op het energieverbruik. Hier wegen namelijk de kosten niet meer op tegen de opbrengsten.

Tekst: Ed de Rechteren van Hemert
Nederlands Bouwkosten Instituut
Edrecht@nbi-online.nl

De tegenstanders van een hogere Rc-waarde hebben gelijk het hoogste woord: ‘De kosten lopen onverantwoord op. Woningen worden wel 10 tot 20 procent duurder. Het is verder moeilijk te realiseren en de muren worden zo dik als kasteelwanden. En de markt is er ook nog niet rijp voor.’
Vaak vroeg ik me bij al dat commentaar af: hebben jullie het wel door? Of wil je gewoon ook iets zeggen? Het tegendeel is namelijk waar. De markt is er wel rijp voor! Veel fabrikanten hebben de producten al gereed. De isolatiemarkt zou wel eens een oppepper kunnen krijgen door de invoering van een hogere Rc-waarde.
Technisch zie ik eveneens geen problemen. Maar bij de uitvoering van dit soort projecten kunnen toch wel eens problemen ontstaan. Meestal ontbreekt het namelijk aan vakmanschap op de bouwplaats. Hier worden de bouwfouten en faalkosten tegelijk afgestraft. Het NBI, Nederlands Bouwkosten Instituut, heeft de meerkosten eens op een rij gezet. De gebruikte gegevens komen uit Bouwprijzen, Ruwbouw, Afbouw, Afwerkingen en installaties.

Meerkosten
Van vijf typen woningen zijn de meerkosten uitgerekend, met een Rc-waarde van 3,5 , 5,0 en 8,0 m2.K/W ten opzichte van de huidige verplichte waarde van 2,5 m2.K/W. De meerkosten zijn een gemiddelde voor Nederland, per regio zijn er natuurlijk verschillen. Per woningtype worden voor de gevel, het dak, de vloer en het ventilatiesysteem de kosten gegeven. De gevels zijn dicht: er is hier uitgegaan van een stenen gemetselde gevel. Bij de gevelkozijnen is een gemiddelde genomen van houten, kunststof en aluminium kozijnen. Men kan de totale kosten per woning terugvinden, maar ook de kosten per m3 woning inhoud. In latere uitgaven van Bouwtotaal zullen we ingaan op de onderdelen, zoals het dak, de vloeren en de stenen.