fbpx

Met thermodeken doormetselen tijdens vorst

Artikel delen

Aannemersbedrijf Karelsen uit Soest heeft tijdens een voorgaande vorstperiode kunnen doorwerken tijdens een uitbreiding van een woonhuis. De bouwput was nog net voor de vorst uitgegraven. Ze hadden een flinke stagnatie, doordat de funderingsstroken niet op een bevroren grondslag konden worden gestort. Door gebruik te maken van de Big Blanket thermodeken kon men zeker drie dagen eerder beginnen met het metselwerk aan de fundering.

Direct na de start van het metselwerk aan de fundering viel een tweede vorstperiode in. Op een bevroren ondergrond kan normaal gesproken geen kimlaag worden gesteld. Door nu de Big Blanket twee uur op de vloer te leggen kon men de kim voor het lijmwerk gewoon plaatsen. En zo heeft leverancier Big Blanket inmiddels meer relaties die succesvol gebruik maken van deze elektrisch verwarmde thermodeken.
Door gebruik te maken van de thermodeken heeft men de werkzaamheden na de vorstperiode zes dagen eerder dan normaal kunnen hervatten. Hierbij heeft men gemiddeld drie man aan het werk kunnen houden. Karelsen zegt hierover: ‘Dan heb je het product snel terugverdiend door toch productie te kunnen draaien. Een vorstperiode kost ons als aannemers immers vaak dubbel geld: geen productie en het personeel thuis doorbetalen. De thermodeken is voor mij verhoudingsgewijs financieel aanmerkelijk voordeliger dan vorstverletpremie betalen (met negen dagen eigen risico).’

Toepassingen
De Big Blanket ontdooit en houdt afgegraven bouwputten vorstvrij, waarbij men gewoon een funderingsstrook kan storten en weer afdekken. Ook steentassen worden ontdooid en vorstvrij gehouden. Voor het ontdooien en vorstvrij houden van big-bags met zand is de thermodeken eveneens geschikt. Zo wordt een compleet bevroren big-bag in 24 uur bij gemiddeld -12 °C ontdooid. Ook silo’s kunnen met de thermodeken worden ontdooid voor een vorstvrije verwerking van bouwmaterialen. En, zoals ook bij aannemer Karelsen, kan deze thermodeken vloeroppervlakten ontdooien en vorstvrij houden voor bijvoorbeeld het zetten van de kimlaag.

Werking
De stof van deze thermodeken is gemaakt van zwaar teflon-gecoat polyester: een zogenoemde topcoating. Het materiaal is waterafstotend en brandwerend. Binnen in de thermodeken zijn er drie lagen isolatie in vilt en aluminium. De verwarmingskabel is van koolstofvezel (carbon): een hoogwaardige kwaliteit,  buigzaam en sterk. Het contactvlak met stenen (of een big-bag) is gemaakt van aramide stof. Daarachter zitten de verwarmingselementen die een stralingwarmte van circa 37 ?C leveren. Hiermee is de standaarduitvoering bestand tegen temperaturen van -35°C. De Big Blanket kan worden aangesloten op 230 Volt. Afhankelijk van het type ligt het gewicht tussen de circa 9 en 23 kg.

Big Blanket, Soest, (06) 53 75 42 90, www.big-blanket.com