Nieuwe zaagbladen voor Arbortech

Artikel delen

Het assortiment zaagbladen voor de Arbortech AS170 is uitgebreid met een dun en dik zaagblad voor het verwijderen van voegen. Het dunne precisie zaagblad heeft een zaagbreedte van slechts 3 mm en is daarmee bij uitstek geschikt voor het verwijderen van dunne voegen bij restauratiewerk in monumenten. Het 7,2 mm dikke zaagblad is afgestemd op renovatiewerk in de woning- en utiliteitsbouw. Ook is een nieuw XL-zaagblad ontwikkeld waarmee bakstenen en blokken tot 17 cm diep kunnen worden gezaagd.

Bij de renovatie van een pand is het belangrijk dat de karakteristieke uitstraling behouden blijft. Beschadigde stenen in een muur vervangen door ‘nieuwe’ exemplaren tast het aanzicht aan en is daarom vaak geen optie. De Arbortech maakt het mogelijk om originele maar beschadigde stenen her te gebruiken. Met behulp van de specifieke zaagbladen zaagt de vakman de stenen nauwkeurig uit een muur, om ze vervolgens met de andere zijde naar voren weer terug te plaatsen. Hierdoor ontstaan er geen vlekken in de gevel en blijft de waarde en uitstraling van het pand behouden.Dankzij de geringe lengte van beide zaagbladen kan de vakman zeer nauwkeurig werken, zonder het omliggende metselwerk te beschadigen. Het 7,2 mm dikke zaagblad (type Q) heeft een zaagdiepte van 75 mm. De zaagdiepte van het 3 mm dunne zaagblad type R bedraagt 35 mm.

Extra diep zagen
Met het nieuwe XL-zaagblad kunnen bakstenen en blokken tot 17 cm diep worden gezaagd. Deze maatvoering is ontwikkeld om in één beweging door te dringen in dikke muren en kozijnen. Dat maakt de machine uitermate geschikt voor restauratie, renovatie en onderhoudswerk. De Arbortech in XL-uitvoering zaagt dieper en veiliger dan een grote slijptol en veel nauwkeuriger. De originele steen kan na het werk worden herplaatst en omliggende stenen blijven onbeschadigd. Toch blijft de machine uitstekend te hanteren met zijn gewicht van slechts 4,3 kg. Er is ook een XL-zaagblad voor het zagen van hout, dak- en isolatieplaten en voor snoeiwerk.

Renovatie en onderhoud
De Arbortech AS170 is sinds vijf jaar op de Nederlandse markt en inmiddels doorontwikkeld tot de huidige krachtige 1250W machine met een variatie aan zaagbladen. Dankzij de verbeterde hardmetalen tanden en de hogere soldeertemperatuur van de verbindingen, zagen de bladen moeiteloos door harde mortel en blijven ze langer scherp. De hardmetalen tanden van de zaagbladen zijn na te slijpen.

De machine maakt gebruik van twee zaagbladen die oscillerend werken en combineert daarmee de beweging van een zaag en een hamer. De voorwaarts gerichte hard metalen zaagbladen schrapen het materiaal weg. Voordelen zijn veilig werken, geringe stofontwikkeling bij droog zagen en vierkante gaten zagen. Stof dat vrijkomt is heel grof en valt gelijk op de grond. De Arbortech is ideaal voor het zagen van kalkzandsteen, metselwerk en samengesteld materiaal. Voor lateien, lood, loketten, inbouwdozen, gordingen en vierkante of rechthoekige gaten. De alleszaag verwijdert voegen en zaagt enkele stenen uit een gevel, maar is ook geschikt voor uittanden en inboeten.

Klop Innovations b.v., Ochten, (085) 902 00 00, www.klopinnovations.com