Op 26 januari 2012 heeft prof. dr. ir. Jos Lichtenberg het eerste Slimbouwen keurmerk uitgereikt aan het concept ‘De Reactieve Gevel’.

Artikel delen

Op 26 januari 2012 heeft prof. dr. ir. Jos Lichtenberg het eerste Slimbouwen keurmerk uitgereikt aan het concept ‘De Reactieve Gevel’. ‘De [E]novatie Gevel’ ontving een nominatie voor het Slimbouwen keurmerk. Het keurmerk is een bewijs dat is voldaan aan de uitgangspunten van Slimbouwen.

Een commissie van deskundigen bepaalt of een product, concept, project of dienst scoort op flexibiliteit, reductie, efficiëntie en duurzaamheid. Deze vier uitgangspunten zijn eigenschappen die bijdragen aan een toekomstbestendige bouw, met hoge waarde voor de eindgebruiker. Alleen die producten waarvan Slimbouwen gelooft dat ze de kracht hebben om bij te dragen aan het resetten van de bouw, en zo afscheid te nemen van oude tradities, krijgen het keurmerk toegekend.

Reactieve Gevel
Het eerste Slimbouwen keurmerk is tijdens GEVEL 2012 uitgereikt aan De Reactieve Gevel; een Slimbouwen®Concept dat een verslimming is van een gevelsysteem. De Reactieve Gevel is een concept ontwikkeld voor frisse scholen. Hierin staat het besparen van energie en het creëren van een comfortabel binnenklimaat door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en automatisering centraal. De Reactieve Gevel heeft het keurmerk verkregen vanwege zijn hoge score op Flexibiliteit en Efficiëntie. De gevel kan als vooraf geassembleerd element worden geplaatst, waarna deze door middel van twee stekkerverbindingen op de installatie wordt aangesloten. Hierdoor is de kwaliteit hoger en kan bouwtijd worden verkort.

De [E]novatie Gevel is een concept voor de renovatiemarkt. De commissie heeft de [E]novatiegevel genomineerd als een concept met grote Slimbouwen potentie dat met name kan scoren op flexibiliteit, reductie en efficiëntie. Voorop staat een hoogwaardig binnenklimaat en een grote bijdrage qua duurzaamheid. Die worden onder andere bepaald door de materialisatie, de isolatiekwaliteit en de genoemde flexibiliteit. Met de geïntegreerde ventilatie- en klimatiseringsvoorzieningen is het met recht een ademend raam te noemen.
Nu de eerste concepten zijn gekeurd, verwacht Slimbouwen dit jaar nog zeker tien andere certificaten uit te kunnen reiken. Door de introductie van haar keurmerk stimuleert Slimbouwen innovatie van onderaf in de bouwketen.

Meer informatie: www.slimbouwen.nl.