Glasrobot voor glas- en kozijnmontage

Artikel delen

De Winlet 350 is de eerste glasrobot op de markt met een geheel nieuw industrieel design en uitgerust met de nieuwste technologie op het gebied van vacuümtechniek en hydrauliek. Met dit Deense product kunnen glasruiten en kozijnen met glas tot 350 kg arbovriendelijk worden getransporteerd en gemonteerd.

Ventura Geveltechniek werkt veel met kozijnen en glas en nam vorige maand de nieuwe Winlet 350 in gebruik. ‘Deze glasrobot is een voortschrijding der techniek en vooral geschikt voor lage beglazing aan de binnenkant’, aldus eigenaar Sandor Massing. Reden voor deze investering zijn de nieuwe Arboregelgeving en strengere tilnormen.
Door zijn compacte afmetingen en de mogelijkheid om de last zijdelings te zwenken kan de glasrobot door een deuropening van 80 cm rijden. Obstakels, zoals drempels en hellingbanen, kunnen worden genomen dankzij de krachtige rijaandrijving op beide voorwielen. Het dubbele achterwiel heeft een stuuruitslag van 90 graden, waarmee eenvoudig door krappe ruimtes kan worden gemanoeuvreerd.
Met de vier hydraulische functies kunnen de vacuümzuigers in iedere gewenste positie worden geplaatst: op- en neer, in- en uitschuiven, 180 graden kantelen en heffen-zakken. Verder heeft de Winlet nog drie handmatig bediende functies: zwenken, verschuiven en draaien. Door toepassing van een vacuümrotor kan met deze laatste functie de last eindloos 360 graden worden gedraaid.
De maximum capaciteit is 350 kg, op een maximale vlucht 200 kg. De vlucht is verstelbaar van 550 tot 1.050 mm. De maximum hoogte is 2.850 mm tot midden hefframe. De zijdelingse verschuiving is 100 mm en verticaal 500 mm. De machine heeft verder vier zuigers met een diameter 270 mm. De elektrische rij-aandrijving vindt op beide voorwielen plaats en is 24 V. De glasrobot heeft twee oplaadbare batterijen van 12 V – 75 Ah en een geïntegreerde lader 230 V. De machine heeft een lastbeveiliging met waarschuwing en afschakeling. Afmetingen ban de glasrobot zijn: 1.450 mm (l) x 690 mm (b). Het gewicht is 495 kg, inclusief contragewicht. Als optie zijn twee extra voorwielen verkrijgbaar voor meer stabiliteit.

Monta-Rent Bouwlogistiek BV, Beverwijk, (0251) 21 81 88, www.montarent.nl
Ventura Geveltechniek BV, Warmenhuizen, (0226) 39 27 43, www.gmvas.dk