Prefab gevelsysteem van baksteenstrips op hardschuim

Artikel delen

Een prefab gevelsysteem van waalformaat baksteenstrips op een dikke laag hardschuimisolatie, combineert een laag eigen gewicht met een zeer hoge isolatiewaarde. Deze duurzame gevelafwerking is geschikt voor renovatie én nieuwbouw en vormt een esthetisch en fraai alternatief voor gemetselde gevels. Het Böger® Baksteensysteem van Kooy Baksteencentrum is in vrijwel alle gangbare baksteensoorten en –formaten leverbaar.

Het Böger® Baksteensysteem bestaat uit prefab platen van polyurethaan hardschuimisolatie met daarop steenstrips van 17 à 18 mm dikte. De steenstrips zijn gebakken en worden net als gewoon metselwerk gevoegd. Hierdoor ontstaat de uitstraling van een handgemetselde gevel, echter met de hoogst haalbare isolatiewaarde. Door de lichtgewicht gevelplaten (circa 25 kg per m²) is het niet nodig de bestaande fundering te verzwaren. De aannemer kan het systeem met schroeven en pluggen direct op de bestaande buitenmuur of op het casco monteren. Dat maakt dit systeem bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten. Bij nieuwbouw wordt het gevelsysteem direct tegen het binnenspouwblad geplaatst.

Energiezuinig renoveren

Kooy Baksteencentrum is enthousiast over de duurzame eigenschappen van het Böger® Baksteensysteem. ‘Het is in alle opzichten een duurzaam product’, aldus productspecialist Wim Beekhuis. ‘De komende jaren moeten nog circa drie miljoen bestaande woningen in Nederland energiezuinig worden gemaakt. Woningcorporaties kunnen bij renovatie met het systeem een aanzienlijke energiebesparing realiseren en zo een gunstiger energielabel behalen. Bovendien maakt dit gevelsysteem korte metten met eventuele vocht- en/of schimmelproblemen. Maar ook voor nieuwbouw biedt dit gevelsysteem vele mogelijkheden. Zeker bij lastige vormen en gevelconstructies biedt het architecten meer vrijheid in hun ontwerp en aannemers een groter verwerkingsgemak.’

Volledig recyclebaar

De gevelplaten van het Böger® Baksteensysteem zijn volledig recyclebaar. De aannemer zaagt ze met een diamantschijf eenvoudig op maat en overschotten en afval kunnen worden vergruisd. De wegenbouw gebruikt de ontstane steengranulaatdeeltjes van 2 tot 4 cm als onderlaag bij de aanleg van wegen. De kleinere polyurethaangranulaatdeeltjes zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. De allerfijnste deeltjes isolatieschuim worden toegepast als olie en benzine absorberend middel voor bijvoorbeeld garages en technische ruimten.

Kooy Bilthoven, Bilthoven, (030) 22 59 800, www.kooy.nl