Zelfstandig en veilig blijven traplopen

Artikel delen

U bent slecht ter been, maar u wilt wel trap blijven lopen in plaats van gebruik te maken van een traplift. Daar is nu een oplossing voor. ThyssenKrupp Encasa introduceert de StairWalker, een apparaat met ondersteunend frame dat aan de zijkant van rechte trappen is te monteren en dat mensen die slechter ter been zijn steun biedt om veilig en zelfstandig trap te lopen.

Het apparaat zorgt ervoor dat traplopen tot de dagelijkse activiteiten blijft behoren en mensen zo lang mogelijk in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Indien de gebruiker op een bepaald moment meer ondersteuning nodig heeft, kan de StairWalker eenvoudig naar een traplift omgebouwd worden. Arina van Oost, Managing Director van ThyssenKrupp Encasa: ‘De StairWalker is bedoeld voor mensen die nog steeds in staat zijn om trap te lopen, maar zich hierbij onzeker of instabiel voelen. Het biedt letterlijk een steun in de rug waardoor de gebruiker zich veilig en zeker voelt. Bijkomend voordeel is dat de gebruiker langer fit blijft doordat hij fysiek actief is.’

Eigenschappen

De StairWalker is geschikt voor mensen met een lengte tussen de 1,50 en 1,90 meter en kan een lichaamsgewicht tot 146 kilogram ondersteunen. Het frame biedt bij trapopgang ondersteuning in de rug en ondersteunt de armen bij trapafgang. Met een afstandsbediening kan het apparaat naar boven of beneden worden gehaald. Tijdens het traplopen kan de gebruiker het gewenste looptempo bepalen en op elk gewenst moment pauzeren. De StairWalker is voorzien van LED-lampen waardoor het ook bij slecht verlichte trappen voor een veilige trap op- en afgang zorgt. In geparkeerde positie kan de steunbeugel worden weggedraaid, zodat de trap vrij toegankelijk blijft. In deze positie worden de batterijen van het apparaat ook opgeladen, zodat het te allen tijde klaar staat voor gebruik.
Wat zijn de afmetingen? Buitenkant van de steunbeugel: 64 centimeter breed en 59 centimeter diep, binnenkant van de steunbeugel: voorkant 50 centimeter breed, achterkant 38 centimeter breed. De hoogte en rugsteun zijn verstelbaar. De snelheid is aanpasbaar van 0,05 meter per seconde tot 0,15 meter per seconde. Het geluidsniveau is minder dan 65 decibel. Het apparaat is voorzien van noodstop, slot en kinderslot.
Van Oost: ‘Het is niet altijd mogelijk om goed in te schatten hoe lang het fysiek mogelijk blijft om trap te lopen. Als traplopen ook met ondersteuning niet meer gaat, is de StairWalker daarom eenvoudig om te zetten in een Levant traplift. Het steunframe wordt in dat geval door een servicetechnicus omgewisseld voor een stoel. De rails en het station van het apparaat blijven bij het ombouwen behouden.’

ThyssenKrupp Encasa BV, Krimpen aan den IJssel, (0180) 530 811, www.tkencasa.nl