Bouwkosten : Balkenfundering

Artikel delen

In het maartnummer van BouwTotaal vergeleek Casadata.nl de bouwkosten van het storten van een betonnen balkenfundering met het toepassen van drie gangbare typen bekistingen. Naar aanleiding van de reacties breidt Casadata.nl deze vergelijking nu uit met de Pecafil universele verloren bekisting van Max Frank in Bladel. Bij deze methode bestaat de bekisting uit prefab staalmat korven ingebed in kunststof folie. Evenals in maart is Casadata.nl uitgegaan van een balkfundering van 30 meter lang.

Tekst:  www.casadata.nl.

In deze vergelijking komen aan de orde de Pecafil bekisting die uit een staalmat in polyethyleen folie bestaat, de EPS bekisting van Isobouw Powerkist, de EPS bekisting van Unidek FB en de traditionele houten bekisting op polyethyleen (PE) folie. De bouwkosten van de verloren EPS bekistingen van Isobouw en Unidek FB en van de traditionele bekisting op PE folie zijn al uitgebreid in het afgelopen maartnummer gepubliceerd.
Ook de Pecafil staal/PE bekisting is een verloren bekisting, die na het uitharden van het gestorte beton om de fundering blijft zitten. De Pecafil bekisting bestaat uit een naar de wensen van de klant vormgegeven speciale staalmat. Deze staalmat is aan beide zijden voorzien van een taaie krimpfolie uit polyethyleen, die forse bekistingsdruk weerstaat. De polyethyleen folie bestaat voornamelijk uit de grondstoffen koolstof en water en is daardoor niet giftig, neutraal voor het grondwater, recyclebaar en biologisch afbreekbaar. Bij een variant voor het winddicht afdichten van gebouwen is de maaswijdte groter en zijn de staven verzinkt en is de folie doorzichtig. Deze folie is tegen UV-straling gestabiliseerd voor twee  jaar.

KLIK HIER voor gehele artikel