Gevelreiniging baksteenmetselwerk

Artikel delen

Het door KNB geïnitieerde kennisnetwerk Baksteenmetselwerk discussieerde onlangs over gevelreiniging en het hydrofoberen van gemetselde gevels. Een actueel thema omdat er met regelmaat verontrustende artikelen verschijnen over de mogelijke negatieve gevolgen van gevelreiniging. Daarnaast circuleren er verschillende meningen en standpunten over het hydrofoberen van baksteengevels. Er werd niet alleen gesproken over monumenten. Ook de mogelijkheden bij bestaande bouw en nieuwbouw kwamen aan de orde. In dit eerste artikel aandacht voor de uitkomsten betreffende gevelreiniging.

Tekst: Arie Mooiman, KNB

Waarom reinigen?

Buitengevels staan voornamelijk bloot aan het weer en omgevingsinvloeden, zoals luchtvervuiling, stuifzand en vandalisme. Deze kunnen leiden tot chemische, mechanische en biologische aantasting en graffiti. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen vervuiling en verwering. Reiniging is namelijk geen oplossing voor verwering. Gevels van baksteenmetselwerk verouderen veelal fraai, waarbij het ontstaan van een patinalaag een rol speelt. Patina wordt hier gebruikt als een term om aan te duiden dat een bepaald object een ‘doorleefd’ uiterlijk heeft gekregen en uitstraalt de tand des tijds te hebben doorstaan. De redenen voor gevelreiniging kunnen zijn het beperken van schade of het verbeteren van de esthetische waarde van een gebouw, waardoor bijvoorbeeld ook de economische waarde van het gebouw kan stijgen. Ook kan het gaan om ‘het herontdekken van wat verborgen is’ bij historische gebouwen……………….

KLIK HIER voor het gehele artikel