Wij gaan slim bouwen!

Artikel delen

Vanaf BouwTotaal nummer 4 gaan we de lezers adviseren over slim bouwen. In dit nummer de aftrap door middel van een interview met de ‘slimste man in de bouw’: prof.dr.ir. Jos Lichtenberg. We hebben nu lang genoeg maar wat aan gerommeld en de crisis doet er nog een schep bovenop. We gaan dus niet langer alleen maar voor de laagste prijs. Want goedkoop is duurkoop, hebben we altijd geleerd. Daarnaast overwinnen we onze schroom en gaan we tijdig samen om tafel te zitten met de diverse bouwpartners om van te voren van elkaars kennis gebruik te maken. Het is even eng natuurlijk, om de aannemer en installateur al tijdens het ontwerpproces uit te nodigen, want dan zit je er verdorie al aan vast! En dan vragen ze straks ook nog de hoofdprijs! Nou, zo heet zal de soep niet gegeten worden en hoeveel denkt u wel niet te besparen doordat u van te voren al veel afstemmingsproblemen tijdens de bouw kunt elimineren. Ik durf zelfs te beweren dat u bakken met geld gaat verdienen door al die fouten tijdens het uitvoeringsproces te elimineren. Uw winstmarge en ‘angstopslag’ gaan dan niet langer op aan zaag-, hak- en snijafval, niet passende elementen, wachttijden, talrijke hersteluren, onvoorziene werkzaamheden, et cetera.
En we stoppen ook met het rotsvast instorten van leidingen in vloeren en wanden. Iedere aanpassing in de toekomst wordt een hak- en sloopdrama om leidingen om te leggen en/of aan te passen. Waarom leidingen en installaties niet in holle wanden en vloeren aanbrengen, zodat alles bereikbaar blijft? Dan hoeft de installateur ook pas aan de slag wanneer een gebouw wind- en waterdicht is, hetgeen voor de arbeidsomstandigheden, snelheid en kwaliteit van het werk ook positief is. Tevens is een kwaliteitsslag te maken door bouwelementen zoveel mogelijk te prefabriceren. Die elementen worden gemaakt in geconditioneerde omstandigheden, hetgeen ook weer gunstig is voor kwaliteit, snelheid en arbeidsomstandigheden. Op de bouwplaats hoeft er dan alleen nog geassembleerd te worden, waardoor de afhankelijkheid van het weer en de kans op fouten afneemt. Tot slot nog een paar slimmerikken die alle aansluitingen van bouwdelen drie-dimensionaal kunnen beheren, bijvoorbeeld met BIM, en we gaan een gouden toekomst in de bouw tegemoet! Wordt de bouw tegelijkertijd ook aantrekkelijker voor jonge vakmensen, want die gaan we straks bij een aantrekkende bouw vreselijk tekortkomen!

Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal