Innovatief Building System voor opkomende landen

Artikel delen

Xella Nederland introduceert een innovatief bouwsysteem voor opkomende landen:het Xella Building System. Dit is een bouwpakket van cellenbetonnen bouwblokken dat snelle bouw van betaalbare en comfortabele woningen en utiliteitsgebouwen in opkomende landen mogelijk maakt. Het bouwsysteem is tot stand gekomen dankzij een reeks van innovaties op het terrein van productie, logistiek en montage. Er is een pilot met dit bouwsysteem gestart bij een grootschalig woningbouwproject in Angola.

Het innovatieve bouwsysteem bestaat uit twintig standaard cellenbetonnen wand- en vloerpanelen die zich als een bouwpakket in elkaar laten zetten. Het bouwsysteem is geschikt voor razendsnelle bouw van comfortabele en betaalbare woningen en appartementen, winkels, kantoren, ziekenhuizen en scholen. Hoewel de panelen een standaardvorm hebben, zijn de ontwerp- en afwerkingsmogelijkheden eindeloos. Dit komt de diversiteit van de gebouwen ten goede. De kant-en-klare panelen zijn met behulp van duidelijke instructietekeningen en enkele handgereedschappen eenvoudig te monteren. Het Xella Building System is hierdoor een zeer geschikte bouwwijze voor klein- en grootschalige bouwprojecten in opkomende landen.

Horizonte-project

De oorsprong van het Xella Building System ligt in de bouw van een aantal kleine woningen in opdracht van het Angolese Ministerie van Visserij. Na de succesvolle bouw van deze ‘vissershuisjes’ is het systeem doorontwikkeld voor grootschalige toepassing in het kader van het Horizonte-project, eveneens in Angola. Dit project omvat de bouw van in totaal 40.000 woningen, waarvan Xella in eerste instantie 15.000 woningen voor zijn rekening neemt. De opschaling heeft geleid tot een reeks van innovaties op het terrein van productie, logistiek en montage. Drie Nederlandse Xella-fabrieken draaiden namelijk maandenlang op volle capaciteit om de benodigde volumes te produceren. Om de panelen vervolgens gaaf in Angola af te kunnen leveren, zijn speciale verpakkings- en transportmethoden ontwikkeld die de panelen beschermen tijdens het zeetransport. Het instrueren van de lokale, vaak onervaren werklieden bleek een eveneens een grote uitdaging. Kleurcodering bleek de oplossing: kleuren op de panelen corresponderen met kleurcodes op de bouwtekeningen. Ook zijn alle werklieden via een videofilm geïnstrueerd over onder meer werkwijze, hulpmiddelen en veiligheid. Het bouwsysteem is inmiddels in de praktijk toegepast. Xella heeft voor het grootschalige woningbouwproject in Angola al bijna 12.000 woningen in aanbouw, waarvan het gros in één jaar tijd is geleverd. ‘De levering van zo’n grote hoeveelheid woningen naar een ander continent in die korte tijdspanne is wereldwijd nooit eerder vertoond. Een wereldprimeur dus’, vertelt Jos Cox, CEO Xella Noord-West Europa.