Praktijktest Accuslagschroevendraaier

Artikel delen

Ook dit jaar bieden BouwTotaal en Bosch de lezers van BouwTotaal weer de gelegenheid om professionele machines te testen. Uw hoofdredacteur mocht dit jaar de aftrap verrichten en ging aan de slag met een enorme krachtpatser onder de accuschroevendraaiers: de Accudraaislagmoeraanzetter GDX 18 V-LI Professional met de nieuwe 4,0 Ah-accu’s met CoolPack-techniek.

De bijgeleverde persinformatie belooft veel. Zo moeten de nieuwe 4,0 Ah-accu’s met CoolPack-techniek een tot 50 procent langere looptijd hebben dan bestaande 3,0 Ah-accu’s. Bovendien gaan ze dubbel zo lang mee als accu’s zonder CoolPack-techniek. Zelfs bij temperaturen onder 2°C zijn de accu’s erg krachtig en tevens zijn ze volgens Bosch de lichtste accu’s op de markt en tegelijk heel robuust en compact.

De CoolPack-accu’s beschikken over een speciale behuizingsgeometrie: de Lithium-Ion-cellen zijn precies in een rood koellichaam geperst en er thermisch mee verbonden. De accu’s bestaan uit HDPE, een polyethyleen met heel hoge dichtheid. Dit materiaal geleidt warmte erg goed, is hierbij elektrisch isolerend en verhoogt de veiligheid van de accu’s. De onderaan aangebrachte koelribben bieden een vergroot oppervlak voor de warmteuitwisseling en leiden warmte zoals bij een koelkast naar buiten af.

En dan hebben we natuurlijk nog de GDX 18 V-Li Professional zelf. Deze machine heeft een nieuw ontwikkelde gereedschapsopname die 1/4" zeskant en 1/2" vierkant combineert, voor nog meer toepassingen. Verder is sprake van een hoog draaimoment en hoog toerental en een hele korte bouwvorm voor goede bediening, ook op enge plaatsen en bovenhands. De machine weegt 1,8 kg.

 

Aan de slag

Uw hoofdredacteur mag in zijn vrije tijd graag klussen, dus nam ik enthousiast de machine ter hand om hem twee dagen grondig te testen. Momenteel bevind ik mij in de afronding van een al zeven maanden durende ingrijpende verbouwing van mijn woning en kantoor. In die afrondend fase moest ik eind maart een complete aluminium buitenvoliere verplaatsen. Deze heb ik geplaatst op oude grindtegels (40 x 60 cm), die op zijn kant in de grond zijn geplaatst als fundering. Daarbij zijn er schroefverbindingen gerealiseerd tussen de aluminium frames en de betonnen grindtegels, metselwerk en de frames onderling. De frames zijn onderling verbonden met zelftappende schroeven. Ook zijn voor aanvullende werkzaamheden houten delen met schroeven verbonden.

Om de CoolPack-accu’s goed te testen bij lage temperaturen zouden de accu’s in de koelkast gelegd kunnen worden. Maar op beide testdagen werd ik verrast door felle sneeuwbuien en temperaturen die pas rond 10:00 uur in de ochtend boven nul kwamen en dan langzaam stegen naar 3 tot 4 C. Uitstekende testomstandigheden dus.

 

Testresultaten

De machine is met 1,8 kg voor mijn gevoel niet echt een lichtgewicht, maar hij ligt heerlijk in de hand. En eigenlijk merk je het gewicht na enige tijd helemaal niet meer. Wat me direct ook opviel is de enorme kracht van de machine. Door het slagmechanisme wordt iedere schroef met enorme kracht ingedreven. Ook het verwijderen van oude schroeven verloopt hierdoor probleemloos. Het slagmechanisme wordt actief zodra de schroefverbinding vast komt te zitten en de motor daardoor wordt belast. Het slagmechanisme zet daarmee de kracht van de motor om in gelijkmatige draaislagen. Bij het losdraaien van bouten of moeren verloopt dit proces omgekeerd.

Om inzetgereedschap te plaatsen moet de vergrendelingshuls naar voren worden geduwd en het inzetgereedschap tot aan de aanslag in de gereedschapopname worden geduwd. Nadat je vervolgens de vergrendelingshuls weer los laat is het inzetgereedschap vergrendeld. Dit systeem werkt alleen met bits met kogelsluiting, of een universeelbithouder met kogelsluiting. Het plaatsen verloopt probleemloos, maar mijn eigen universeelbithouder met kogelsluiting blijkt met enige handkracht weer uit de gereedschapopname te kunnen worden getrokken. Vervelend, want toen ik op het dak van de voliere lag om dakdelen te bevestigen verdween de universeelbithouder met bit ineens in een smalle ruimte tussen achterwand van de voliere en de schutting met de buren. Helaas, niet meer terug te krijgen…

Ook blijkt de kracht soms moeilijk te doseren, omdat het toerental alleen traploos is te regelen door de aan/uit-schakelaar minder of meer in te drukken. In mijn enthousiasme en als de vermoeidheid toeslaat aan het eind van de dag wordt de schakelaar wel eens gelijk ingedrukt en dendert de schroef vol geweld het aluminium frame in.

De looptijd van de accu’s is indrukwekkend. Na twee dagen van 8:30 uur ’s ochtends tot 19:00 uur ’s avonds te hebben doorgeploeterd bij koud weer is er welgeteld één van de drie lampjes op de accu uitgegaan! ‘Krijg ik die accu ooit nog leeg?’, denk je dan. Al met al een geweldige machine, met de kanttekening dat blijkbaar niet alle universeelbithouder met kogelsluiting strak vergrendeld in de gereedschapopname blijven zitten.

 

Ook testen?

Wilt u ook een Bosch machine testen? U mag de machine na de test behouden, mits wij uw ervaringen in BouwTotaal mogen publiceren. Mail naar Bosch.NL@grayling.com en geef u op om tester te worden van:

·         GAS 35 stofzuiger

·         GWS 12 Paddle (haakse slijper).