Solar- en dakpannen in één systeem

Artikel delen

Conventionele zonnepanelen passen vaak niet bij het ontwerp van het gebouw. Synroof heeft een zonne-energiesysteem ontwikkeld, het WS23 systeem, dat specifiek ontworpen is voor de esthetische markt. Hierbij worden de panelen volledig geïntegreerd in de dakbedekking en/of gevelafwerking. Het leent zich voor nieuwbouw en renovatie van gebouwen waar kwaliteit, detail en esthetiek belangrijk zijn.

Tekst: Joop Wilschut
Fotgrafie: Synroof BV, Dedemsvaart

Het WS23 zonne-energiesysteem van Synroof bestaat uit onderling verbonden zonnepanelen. Deze panelen zetten daglicht om in een spanningsverschil, waardoor er een gelijkstroom ontstaat. De omvormer zet de gelijkspanning om in 230V wisselspanning, zoals deze uit het stopcontact komt. Zodra het systeem stroom begint te leveren, kan deze direct door het gebouw of de woning gebruikt worden. Eventuele overtollige elektriciteit is te exporteren naar het elektriciteitsnet; eventuele tekorten zijn op de gebruikelijke manier aan het elektriciteitsnet te onttrekken. Daarnaast is het mogelijk om eventuele overtollige elektriciteit op te slaan in accu’s, waardoor men volledig onafhankelijk wordt van energiemaatschappijen.

Een schuin dak met een helling tussen 20 en 60 graden is de optimale locatie voor een zonne-energiesysteem, aldus de fabrikant/leverancier. De installatie van zonnecellen op een dak op het zuiden geeft het beste resultaat, maar het is ook mogelijk op een dak georiënteerd tussen oost en west. De zonnecellen mogen niet worden beschaduwd door bijvoorbeeld bomen, een dakkapel of een schoorsteen, want dat vermindert de efficiëntie, het rendement.

 

Solarpannen

Het WS23 zonne-energiesysteem vormt een juiste combinatie van een zonne-energiesysteem en dakbedekking. Het is een product dat esthetiek, waterdichtheid én energieopwekking combineert. Het systeem valt vooral op door de esthetische uitstraling en de zeer eenvoudige installatietechniek (plug-and-play).

De zonnepanelen of Kingston solarpannen, zoals Synroof ze noemt, bestaan uit twaalf monokristallijne cellen van 125 x 125 mm; opgenomen en afgedekt door hooggeleidend gehard glas met een antireflecterende laag. Een solarpan heeft afmetingen van 480 x 932 mm, is 13 mm dik en heeft een dekkende breedte van 900 mm. De latafstand bedraagt 350-410 mm. Een paneel weegt circa 7,4 kg.

Het zonne-energiesysteem wordt rechtstreeks gelegd op een standaard panlat zonder kostprijsverhogende onderconstructie. Door het geringe gewicht is het product eenvoudig op elke bestaande of nieuwe dakconstructie te monteren. Dit maakt het systeem geschikt voor zowel nieuwbouw- en renovatieprojecten.

 

Dakpannen

Het WS23 zonne-energiesysteem wordt aangeboden in combinatie met de Kingston dakpannenlijn. Deze dakpannen zijn speciaal ontwikkeld voor dit zonne-energiesysteem, waardoor een naadloze aansluiting gegarandeerd is. De dakpan combineert de schoonheid van een lei met het leggemak van een dakpan.

De pannenlijn is een complete lijn en bevat naast hele en halve pannen ook hele en halve gevelpannen links en rechts, chaperonnepannen, nokvorsten in allerlei noodzakelijke uitvoeringen, doorvoer- en ventilatiepannen en broekstukken. De dakpannen worden gemaakt van Stonetex; een sterk, volledig te recyclen materiaal dat met weinig energie geproduceerd wordt uit nagenoeg onuitputtelijke bronnen: natuursteen en carbon met toevoeging van enkele additieven. Een dak belegd met Kingston pannen is 50% lichter dan een dak gedekt met keramische of betonnen dakpannen. De pannen hebben afmetingen van 480 x 332 mm, zijn 13 mm dik, wegen 2,3 kg/stuk en hebben een dekkende breedte van 300 mm. Uiteraard is de latafstand voor de Kingston dakpannen gelijk aan de Solarpannen: 350-410 mm.

Bij het ontwerp van de dakpan is er op elk detail gelet. De minimale dikte en de structuur van de dakpan zorgen ervoor, dat deze de natuurlijke uitstraling heeft van een lei. De nokvorst heeft een blinde verbinding, zodat die niet meer door de bovenkant geschroefd hoeft te worden. Deze bijzondere nokafwerking zorgt ervoor dat het dak nog strakker oogt. Elke dakdoorvoer wordt op maat gemaakt, zodat deze naadloos opgaat in het pannendak. Doordat de dakpannen op maat gemaakt worden, is de afwerking met lood dan wel loodvervangers niet meer nodig.

 

Pakketten

De juiste combinatie van zonnepanelen en omvormers is essentieel voor een maximale opbrengst. Synroof biedt daarom de mogelijkheid om standaard zonne-energiepakketten af te nemen. En doordat het bedrijf samenwerkt met diverse andere specialisten is het ook mogelijk om het zonne-energiepakket kant en klaar op te leveren.

De componenten van de WS23 pakketten zijn van hoge kwaliteit en perfect op elkaar afgestemd. Alle systeemonderdelen zijn volledig TÜV getest en worden compleet geleverd. De omvormers zijn draadloos op het internet aan te sluiten, waardoor men via een computer of een mobiele telefoon 24 uur per dag inzicht heeft in de opbrengsten van het systeem.

Naast een uitstekend product van hoge kwaliteit biedt Synroof zekerheid door harde garanties te geven. De vermogensgarantie bedraagt maar liefst 25 jaar, laat het bedrijf weten. De eerste tien jaar is minimaal 90% van het vermogen in Wattpiek gegarandeerd, daarna 80%. Daarnaast geeft de fabrikant/leverancier tien jaar productgarantie op de solarpan en dertig jaar productgarantie op de overige Kingston pannen.